Nemecko a Rakúsko zvažujú obmedzenie prídavkov na deti cudzincov

Nemecká vláda zváži zníženie prídavkov na deti cudzincov, ktorí síce v Nemecku pracujú, no ich rodina žije v krajine ich pôvodu, kde sú životné náklady nižšie. O rovnakom opatrení uvažuje podľa agentúry APA aj Rakúsko.

22.02.2016 17:06
Sýria, turecko, deti Foto: ,
Rodičia pracujúci v Nemecku, ktorých potomkovia zostali v krajine pôvodu, už nebudú môcť na svoje deti poberať rodinné prídavky.
debata (56)

Ak by sa krajiny k takémuto kroku rozhodli, malo by to dopad aj na slovenských občanov. Cesta k znižovaniu sociálnych dávok sa otvorila na základe dohody medzi Európskou úniou a Britániou o reforme fungovania dvadsaťosmičky z minulého týždňa.

„Je pochopiteľné, aby sa prídavky vyplácané na deti, ktoré nežijú v Nemecku, upravili podľa úrovne životných nákladov konkrétnych krajín. Tieto životné náklady sú spravidla nižšie ako v Nemecku,“ oznámil serveru Focus Online hovorca nemeckého ministerstva pre rodinu a dodal: „Vo vláde sa poradíme, ako bude Nemecko v tejto veci ďalej postupovať.“

Za zníženie príplatku na deti sa vyslovil poslanecký klub konzervatívnej únie CDU / CSU kancelárky Merkelovej. Podporil ho aj podpredseda sociálnej demokracie (SPD) Olaf Scholz, ktorého strana je menším vládnym partnerom. O možnej úprave prídavkov na deti hovorila bezprostredne po summite aj Merkelová.

O možnom znížení prídavkov na deti cudzincov uvažuje aj rakúska vláda. Zákony však nebude upravovať, kým sa v Británii neuskutoční referendum o členstve v únii. „Ak zmluva nadobudne platnosť, ak sa Briti v referende vyslovia pre zotrvanie v EÚ, potom by sme sa mali zísť a rokovať o tom, čo z britských požiadaviek by malo zmysel aj pre Rakúsko,“ povedal agentúre APA kancelár Werner Faymann.

Nemecko teraz podľa denníka Bild vypláca prídavky na deti vo výške 190 eur mesačne približne 70 000 cudzincom, ktorých deti žijú v ich domovských štátoch. Rakúsko vlani vyplatilo celkom podporu pre deti žijúce v zahraničí vo výške 223 miliónov eur, prevažná väčšina prostriedkov smerovala do Maďarska.

Británia na summite neuspela s požiadavkou toho, aby mohla úplne zrušiť detské prídavky, ktoré poberajú v Británii pracujúci ľudia z iných krajín EÚ na deti, ktoré zostali v inej únijnej krajine. Namiesto toho bude existovať možnosť upraviť indexáciou výšku prídavku na úroveň štátu, kde dieťa býva.

Navyše dohovorilo sa tzv. prechodné obdobie – okamžite po vstupe mechanizmu do platnosti sa budú príspevky upravovať len novým prichádzajúcim na pracovný trh a novo narodených detí. Zamestnancov, ktorí už príspevky poberajú, sa zmeny dotknú až od roku 2020.

56 debata chyba
Viac na túto tému: #Nemecko #Rakúsko #znižovanie #Angela Merkelová #prídavky na deti