Macedónsko a Srbsko bude rokovať s EÚ o migrácii

Ministri vnútra Macedónska a Srbska sa vo štvrtok stretnú v Bruseli s ministrami tých krajín EÚ, ktorých sa výrazne dotýka dianie na takzvanej balkánskej migračnej trase.

23.02.2016 11:17
Nebojša Stefanović Foto: ,
Srbský minister vnútra Nebojša Stefanović.
debata

Zídu sa ešte pred začiatkom štvrtkového rokovania ministrov vnútra celej európskej dvadasaťosmičky.

Macedónsko, cez ktoré utečenci smerujú z Grécka ďalej do Európy, cez víkend výrazne pritvrdilo podmienky pre vstup do krajiny. Podľa dostupných informácií hranicu úplne uzavreli pre ľudí z Afganistanu, utečenci z Iraku a Sýrie musia mať platné doklady, ktoré im vydali v krajinách pôvodu.

Srbský a macedónsky minister vnútra Nebojša Stefanović a Mitko Čavkov by mali raňajkovať s kolegami zo Slovinska, Chorvátska, Rakúska a Nemecka. Ministri vnútra všetkých krajín európskej dvadsaťosmičky sa vo štvrtok tiež zídu so svojím tureckým náprotivkom Efkanem Alou.

Turecko, odkiaľ sa na cestu do Grécka väčšina migrantov vydáva, je teraz pre EÚ kľúčovým partnerom. Koncom roka 2015 sa s Tureckom dohovoril spoločný akčný plán v otázke zvládnutia migračnej krízy.

Potrebu kooperácie s Ankarou potvrdil tiež únijný summit koncom minulého týždňa. Jeho závery však zdôrazňujú, že všetky strany – vrátane Turecka – by mali skutočne začať plniť už vopred dohodnuté kroky.

Do Bruselu minulý štvrtok nakoniec nedorazil turecký premiér Ahmet Davutoglu, a to kvôli teroristickému útoku v Ankare. Únia preto chystá na začiatku marca mimoriadnu schôdzku s Tureckom, ktorej nosnou témou má byť utečenecká kríza. Jej termín sa ešte s tureckou stranou napevno nedohodol, diplomati teraz najčastejšie zmieňujú pondelok 7. marca 2016.

Už tento štvrtok čaká ministrov vnútra EÚ v Bruseli ďalšie kolo diskusií o podobe budúcej európskej pohraničnej a pobrežnej stráže, zaoberať by sa mali tiež návrhom na zmenu podoby kontrol na vonkajších hraniciach schengenského priestoru. Európska komisia v decembri navrhla zmenu schengenského kódexu tak, aby umožňoval tiež systematické kontroly vracajúcich sa občanov EÚ.

Opatrenie má pomôcť odhaľovať takzvaných „zahraničných bojovníkov“, teda radikalizovaných islamistov s európskymi pasmi, ktorí sa do únie vracajú napríklad po pobyte v teroristických výcvikových táboroch či potom, čo bojovali v radoch Islamského štátu v Sýrii.

Šéf Europolu Rob Wainwright nedávno odhadol, že v Európe môže byť teraz až 5 000 takých ľudí.

Najnovšie štatistiky agentúry Frontex hovoria, že v januári do Grécka dorazilo 68 000 migrantov, prevažne z Afganistanu, Sýrie a Iraku. Je to síce oproti decembru 2015 pokles o 40 percent, zároveň však ide o tridsaťosem­násobný nárast v medziročnom porovnaní.

debata chyba
Viac na túto tému: #schengen #utečenecká kríza #balkánska trasa #pohraničná stráž #Nebojša Stefanović #Mitko Čavkov #Efkan Alo