Obama chce previezť väzňov z Guantánama do 13 miest USA

Zvyšných väzňov z americkej väznice Guantánamo na Kube by mali previezť do 13 bližšie nešpecifikovaných miest v Spojených štátoch.

23.02.2016 16:43
Guantánamo Foto:
Americká vojenská väznica Guantanámo na ostrove Kuba.
debata (18)

Podľa amerických médií s tým súvisí plán zatvoriť väznicu, ktorý chce predstaviť prezident Barack Obama. Zo súčasnej takmer stovky väzňov by približne 35 malo zamieriť do zahraničia, zvyšok majú umiestniť v USA, uviedla agentúra Reuters.

Obama si zatvorenie väznice stanovil za jeden z hlavných cieľov svojho končiaceho druhého prezidentského obdobia. Jedným z jeho argumentov sú okrem kritizovaných metód a podmienok väznice tiež veľké výdavky na jej prevádzku.

Nemenovaní vládni činitelia médiám povedali, že náklady na prevoz a umiestnenie zvyšných väzňov a uzavretie trestnice sa odhadujú medzi 290 až 475 miliónov dolárov.

Umiestnenie zvyšných väzňov v USA ušetrí Američanom až 85 miliónov dolárov v porovnaní s tým, koľko by stálo ich zadržiavanie na kubánskej základni.

Očakáva sa, že proti plánu zatvorenia väznice a proti umiestneniu väzňov v USA sa postavia republikáni, ktorí ovládajú obe komory Kongresu.

Väznicu na východe Kuby zriadili pred 14 rokmi. Slúžila najmä pre podozrivých z účasti na teroristických útokoch v USA z 11. septembra 2001.

18 debata chyba
Viac na túto tému: #zahraničie #väzni #USA #Barack Obama #Guantánamo