Francúzsky súd potvrdil vysťahovanie migrantskej kolónie v Calais

Súd vo francúzskom Lille potvrdil nariadenie miestnych úradov na vypratanie časti tábora s migrantmi neďaleko prístavného mesta Calais. Informovali o tom vo štvrtok francúzske médiá.

25.02.2016 18:00
debata (9)

Sudca v meste Lille zamietol odvolania humanitárnych organizácií, ktoré žiadali odklad nariadenia, uviedla tlačová agentúra DPA s odvolaním sa na rozhlasovú stanicu France Bleue Nord. V tábore nazývanom „džungľa“ pri Calais na severe Francúzska sa nachádzajú tisíce migrantov, ktorí snívajú o ceste do Británie.

Francúzsko sa snaží vyriešiť rok trvajúci migračný problém, ktorý predstavuje tábor pri Calais. Tábor zmenil prístavné mesto na lokalitu s veľkým bezpečnostným napätím, pripomenula v správe agentúra AP.

Odvolanie voči vysťahovaniu tábora pri Calais podali na administratívny súd v Lille humanitárne organizácie, ktorým sa podarilo zozbierať sťažnosti 238 migrantov. Úrady odhadujú, že v južnej časti tábora určenej na vypratanie žije 800–1 000 migrantov, pričom humanitárne organizácie hovoria o výrazne vyššom počte.

Migranti tam majú vybudované provizórne obchody, kaviarne, mešity a kostoly. Žijú však v extrémne nehygienických podmienkach. Väčšina spomedzi celkovo približne 4 000 migrantov momentálne žijúcich v tábore pri Calais dúfa, že sa jej cez Lamanšský prieliv podarí dostať do Británie.

Úrady by migrantov chceli presunúť do neďalekých vyhrievaných obytných kontajnerov či prípadne iných prijímacích centier vo Francúzsku. Dúfajú tiež, že utečenci svoje plány na cestu do Británie ešte prehodnotia.

9 debata chyba
Viac na túto tému: #Francúzsko #utečenci #vysťahovanie #Calais