Švédsku tínedžerku zlanáril k radikálom priateľ

Pôsobí až neuveriteľne naivne. Keď Marlin Stivani Nivarlainová zo švédskeho mesta Borsas, neďaleko Göteborgu, skončila základnú školu, zaľúbila sa do o tri roky staršieho chlapca. Zoznámila sa s ním na internete. Ten tam však našiel záľubu aj vo videách Islamského štátu.

26.02.2016 12:03
debata (9)

„Raz navrhol, aby sme šli do Islamského štátu a ja som povedala: Dobre, žiadny problém,“ hovorí 16-ročná Marlin na videu kurdskej televízie K24. Vtedy sama vraj netušila, čo je Islamský štát. „Nevedela som, čo znamená ISIS, čo je islam, nič,“ rozpráva. Švédske dievča, ktoré zadržiavali radikáli na severe Iraku, minulý týždeň oslobodili kurdské špeciálne sily.

Marlin a jej priateľ sa na cestu vybrali vlani v máji, Marlin bola vtedy tehotná. Rodičom povedala, že ide na pár dní do Štokholmu. Vlakom šli do Dánska a potom do Nemecka. „Z Nemecka vlakom do Maďarska cez Slovensko. Z Maďarska vlakom do Srbska. Potom stopom do Bulharska a odtiaľ autobusom do Turecka,“ opisuje na videu cestu krížom cez Európu. V Turecku sa autobusom dopravili na hranice so Sýriou, kde sa ich už „ujali“ radikáli. Tiež ich naložili do autobusu a spolu s ďalšími mužmi a ženami cestovali na sever Iraku, do oblasti Mosulu ovládaného Islamským štátom.

Život v Mosule bol tvrdý, vraví na videu Marlin. Spomína pritom hlavne to, že v dome nemali elektrinu či vodu. Keď sa dostala k telefónu, volala mame, že chce ísť domov. Na videu hovorí, že tá kontaktovala švédske úrady. „Tie sa potom obrátili na…,“ na videu Marlin vetu nedopovedala, dodala len poďakovanie kurdským silám za svoje oslobodenie.

Okolnosti jej oslobodenia nie sú celkom jasné. Na videu nespomína ani dieťa, ktoré sa malo narodiť v jeseni v Mosule. Kurdské sily tvrdia, že ju oslobodili, keď sa im podarilo minulý týždeň prekĺznuť do Mosulu. Podľa iných zdrojov ju už v jeseni pri prepade v Mosule uniesla iná kurdská frakcia, ktorá bojuje proti Islamskému štátu. Ďalšie zdroje tvrdia, že vtedy im ušla a vrátila sa do Mosulu, kde porodila.

Jej priateľ, ktorý ju na túto cestu naviedol, je zrejme mŕtvy – vlani ešte zverejnil video, na ktorom odkazuje rodičom Marlin, nech na ňu zabudnú. „Je moja žena a nikdy sa nevráti,“ tvrdil. Podľa dostupných informácií je švédske dievča zatiaľ v Erbile na severe Iraku a pripravuje sa jej návrat do Švédska.

© Autorské práva vyhradené

9 debata chyba
Viac na túto tému: #Irak #Islamský štát