Likvidácia tábora v Calais pokračuje, robotníkov chráni polícia

Likvidácia častí utečeneckého tábora pri severofrancúzskom Calais pokračuje tretím dňom. Pod ochranou veľkého množstva policajtov robotníci po 8:30 SEČ začali opäť búrať provizórne prístrešky migrantov.

02.03.2016 10:34
utečenci, migranti, calais Foto: ,
Migranti sa snažili zabrániť robotníkom v búraní chatrčí, tým, že sa sadli na strechu.
debata (4)

Podľa agentúry DPA sa im v tom snažili zabrániť jednotliví protestujúci tým, že sa posadili na strechy objektov určených na demoláciu. Obyvatelia tábora a aktivisti sa s likvidáciou tábora a núteným vysťahovaním nechcú zmieriť. Menšie skupinky aktivistov vytlačili policajti.

Robotníci začali búrať južnú časť provizórneho tábora v pondelok potom, čo správny súd minulý štvrtok schválil zámer úradov. Hlavne v pondelok, a v menšej miere aj v utorok, sa odohrali početné potýčky medzi migrantmi a aktivistami na jednej strane a políciou na strane druhej. Polícia pritom nasadila aj slzný plyn. Hasiči museli likvidovať niekoľko požiarov.

V takzvanej „džungli“ žijú tisíce utečencov, ktorí sa snažia dostať za lepším životom cez Lamanšský prieliv do Británie. Podľa úradov je v likvidovanej oblasti 800 až 1 000 migrantov, podľa mimovládnych organizácií asi 3 450.

Životné podmienky v tábore pripomínajú chudobné štvrte veľkomiest v rozvojovom svete a francúzske úrady to už z hygienických, zdravotných a bezpečnostných dôvodov ďalej nechcú tolerovať. Migrantov sa preto rozhodli presunúť do riadnych utečeneckých centier pripravených v oblasti Calais a inde v krajine.

Tábor pri Calais existuje už niekoľko rokov a podľa rôznych odhadov v ňom v súčasnosti žije okolo 4 000 ľudí.

4 debata chyba
Viac na túto tému: #utečenci #likvidácia #Calais