Do kauzy sexuálneho násilia personálu OSN sa zaplietlo aj Slovensko

Organizácia Spojených národov zaznamenala vlani 99 prípadov obvinenia personálu svetovej organizácie zo sexuálneho zneužívania: z toho 69 prípadov sa týkalo členov mierových misií a zvyšných 30 obvinení smerovalo proti pracovníkom OSN v inom zaradení.

04.03.2016 11:22
Mali, Timbuktu, vojaci Foto: ,
K znásilneniam či iným formám sexuálneho násilia dochádzalo počas misií OSN aj v Mali.
debata (28)

Oproti roku 2014, keď evidovali 80 takýchto udalostí, ide o značný nárast, napísala agentúra Reuters. Drvivá väčšina káuz sa týka afrických členov medzinárodnej organizácie, do niekoľkých incidentov sú zapletené aj európske krajiny, okrem iného Slovensko.

Väčšina minuloročných prípadov, celkom 69, sa odohrala v rámci desiatich mierových misií, uvádza nová správa generálneho tajomníka OSN Pan Ki-muna, ktorú Reuters vopred získal.

Obvinení vojenskí a policajní príslušníci zborov OSN pochádzajú z 21 krajín, väčšinou afrických. Dokument neuvádza národnosť tridsiatich, bližšie nešpecifikovaných pracovníkov OSN, ktorí sa nepodieľali na mierových misiách.

Najviac údajných sexuálnych násilníkov pochádza z Demokratickej republiky Kongo, celkovo sa zaznamenalo sedem takýchto prípadov. Za sexuálnymi útokmi stáli aj vojaci a policajti OSN z Burundi, Ghany, Senegalu, Madagaskaru, Rwandy, Konžskej republiky, Burkiny Faso, Kamerunu, Tanzánia, Nigeri, Toga, Južnej Afriky, Maroka, Beninu, Nigéria a Gabonu, ale aj z Kanady, Nemecka, Slovenska a Moldavska.

OSN sa v súčasnej dobe potýka so škandálom kvôli sexuálnemu zneužívaniu žien a maloletých v Stredoafrickej republike, kde sa zistilo viacero prípadov za účasti predstaviteľov svetovej organizácie. K podobným znásilneniam či iným formám sexuálneho násilia dochádzalo aj v Haiti, Mali, Demokratickej republike Kongo a Pobreží Slonoviny.

Súčasťou správy generálneho tajomníka OSN je súbor odporúčaní pre členské štáty, aby uľahčili identifikáciu podozrivých a tiež ich stíhanie. OSN sama môže o incidentoch informovať, potrestanie vinníkov je však zodpovednosťou štátov, odkiaľ pochádzajú.

Dokument okrem iného navrhuje, aby vznikol systém genetickej databázy príslušníkov mierových zborov a aby vysielajúce štáty umožnili „svojich“ násilníkov stíhať v tých krajinách, kde títo ľudia čin spáchali.

28 debata chyba
Viac na túto tému: #EÚ #Slovensko #OSN #Afrika #Stredoafrická republika #mierové misie