Netanjahu odmietol rokovať s Obamom kvôli volebnej kampani v USA

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu odmietol pozvánku na rokovania s americkým prezidentom Barackom Obamom, ktoré sa mali konať tento mesiac vo Washingtone. Oznámil to Biely dom, ktorý bol týmto rozhodnutím prekvapený, uviedla agentúra AFP. Zvlášť kvôli jadrovej dohode svetových veľmocí s Iránom, ktorú presadil práve Obama, sa v posledných rokoch zhoršili predtým blízke väzby Izraela a USA. Netanjahuova kancelária neskôr uviedla, že premiér do USA nepôjde kvôli tamojšej volebnej kampani.

08.03.2016 08:24 , aktualizované: 10:47
debata (7)

V posledných voľbách v roku 2008 sa hovorilo o tom, že Netanjahu podporuje republikánskeho prezidentského kandidáta Mitta Romneyho. Izraelské diplomatické zdroje povedali agentúre Reuters, že Netanjahu sa chce vyhnúť stretnutiu so súčasnými uchádzačmi o nomináciu do boja o Biely dom, aby nevyvolal dojem, že niektorého z nich podporuje.

Ako uviedol Obamov poradca, izraelská vláda požiadala, či by sa schôdzka s prezidentom mohla uskutočniť 17. či 18. marca. Biely dom pred dvoma týždňami vybral 18. marec. „Tešili sme sa na usporiadanie bilaterálneho stretnutia a boli sme prekvapení, keď sme sa prvýkrát z médií dozvedeli, že premiér, namiesto toho, aby prijal naše pozvanie, sa rozhodol svoju návštevu zrušiť,“ uviedol hovorca americkej Národnej bezpečnostnej rady Ned Price. „Informácie, že sme neboli schopní prispôsobiť sa premiérovmu programu, nie sú pravdivé,“ dodal.

Hovorca Netanjahuovej kancelárie však povedal agentúre AP, že Izrael už minulý týždeň upozornil USA, že premiér „veľmi pravdepodobne“ nepríde. Očakávalo sa, že sa zúčastní na konferencii Americko-izraelského výboru pre verejné záležitosti (AIPAC), ktorá sa bude konať od 20. do 22. marca. Netanjahu sa rozhodol konferencie zúčastniť na diaľku prostredníctvom satelitu.

V Izraeli dnes bude rokovať americký viceprezident Joe Biden. Netanjahu ho krátko pred návštevou nazval „priateľom“ a vyhlásil, že jeho cesta je dôkazom blízkych vzťahov oboch krajín. Veľký posun v izraelsko-palestínskych vzťahoch sa však počas Bidenových rokovaní s izraelskými aj palestínskymi predstaviteľmi neočakáva.

7 debata chyba
Viac na túto tému: #Izrael #USA #Bejamin Netanjahu