Turecké úrady prebrali kontrolu nad nezávislou agentúrou Cihan

Turecké úrady prevzali kontrolu nad nezávislou tlačovou agentúrou Cihan, uviedla vo vyhlásení samotná agentúra. Ide tak v krátkom čase o zabratie ďalšieho médiá potom, čo sa štát ujal kontroly nad opozičným denníkom Zaman.

08.03.2016 16:35
Zaman Foto:
Turci proti zabratiu denníka Zaman protestovali, turecké úrady proti demonštrantom použili slzná plyn a vodné delá.
debata (16)

Obe médiá sa kriticky vyjadrovali k politike súčasnej vlády a prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana. Tiež sa spájajú s duchovným Fethullahom Gülenom – ideovým rivalom súčasného prezidenta, ktorý žije v americkom exile.

Agentúra Cihan uviedla na svojich internetových stránkach, že v pondelok večer istanbulský súd ustanovil správcu pre riadenie agentúry na základe žiadosti prokurátora.

Za zabratie nezávislých médií si Turecko vyslúžilo medzinárodnú kritiku a obavy o stav slobody tlače v Turecku.

Premiéri a prezidenti krajín EÚ na summite v Bruseli v pondelok hovorili s tureckým premiérom Ahmetom Davutogluom okrem iného o situácii na tureckej mediálnej scéne po piatkovom zásahu úradov v opozičnom denníku Zaman.

„Sloboda prejavu je našou základnou hodnotou,“ bránil sa na nočnej tlačovej konferencii Davutoglu s tým, že je proti obmedzovaniu slobody slova i médií.

Kontrola nad niekdajším opozičným denníkom Zaman sa prejavila už v jeho pondelkovom vydaní, keď kritiku vystriedalo veľa pochvalných článkov o Erdoganovi a jeho politických krokoch.

Erdogan svojho konkurenta Gülena obviňuje, že sa ho s pomocou svojich stúpencov v Turecku pokúša zvrhnúť, čo však duchovný odmieta. Turecká vláda v minulých mesiacoch a rokoch vykonala čistky v justícii a polícii potom, čo vypukol škandál okolo údajnej korupcie najvyšších štátnych činiteľov.

16 debata chyba
Viac na túto tému: #Turecko #Ahmet Davutoglu #Recep Tayyip Erdogan #Fethullah Gülen #Zaman #Cihan #štátna kontrola