Unikli osobné údaje džihádistov IS

Britská spravodajská stanica Sky News získala dokumenty obsahujúce osobné údaje 22 000 džihádistov teroristickej organizácie Islamský štát (IS).

10.03.2016 08:26 , aktualizované: 21:11
IS, Islamský štát, dokument, džihád Foto: ,
Dokument s identifikáciou priaznivcov Islamského štátu pochádza zo záberu, ktorý odvysielala Sky News. Doklady obsahujú údaje 22 000 priaznivcov IS z viac ako 50 krajín sveta.
debata (34)

Britská spravodajská stanica Sky News získala dokumenty obsahujúce osobné údaje 22 000 džihádistov teroristickej organizácie Islamský štát (IS). Televízia v stredu uviedla, že desaťtisíce dokumentov – obsahujúce mená bojovníkov, ich adresy, telefóne čísla či kontakty na rodinu – jej odovzdal bývalý bojovník IS, ktorý vraj stratil ilúzie.

Dokumenty obsahujú osobné údaje bojovníkov z 51 krajín vrátane Británie. Pred vstupom do Islamského štátu totiž museli vyplniť formuláre s 23 otázkami. Väčšina uvedených mien však môže byť zduplikovaná.

Mnoho mien na registračných formulároch je známych. Odhaľujú však aj totožnosť množstva predtým neznámych džihádistov z Británie, severnej Európy, USA, Kanady, Blízkeho východu a severnej Afriky. Mnohí prišli z bášt džihádistov v Jemene, Sudáne, Tunisku, Líbyi, Pakistane a Afganistane.

BBC počas analýzy materiálov, ktoré sama získala, zistila, že radikáli pochádzajú z viac ako 40 krajín a že 72 percent z nich sú Arabi. Hlavným ľudským zdrojom IS je Saudská Arábia, odkiaľ pochádza 25 percent bojovníkov. Potom nasledujú Tunisko, Maroko a Egypt. Z európskych krajín sú v popredí Turecko a Francúzsko.

Jeden z dokumentov s označením Mučeníci sa zaoberá oddielom bojovníkov, ktorí boli ochotní spáchať samovražedný útok. Opisuje aj ich výcvik.

Dokumenty odovzdal Sky News na pamäťovej karte muž, ktorý sa predstavil ako Abú Hámid. Redaktor Sky News sa s ním stretol na tajnom mieste v Turecku. Muž uviedol, že je bývalým bojovníkom Slobodnej sýrskej armády, ktorý potom prešiel k IS. Zverili mu ochranu tajných údajov.

Ako tvrdil, pamäťovú kartu ukradol šéfovi vnútornej polície IS. Vedenie organizácie ho totiž pripravilo o ilúzie. Vedenie podľa neho prevzali bývalí vojaci irackého exprezidenta Saddáma Husajna a pravidlá islamu sa úplne zrútili, preto z IS utiekol.

Hámid taktiež povedal, že vedenie IS sa presúva zo sýrskeho mesta Rakka do púšte v strednej časti krajiny a napokon chce zamieriť do Iraku, kde sa organizácia zrodila.

Na otázku, či dokumenty, ktoré odovzdal Sky News, by mohli viesť k porážke IS, Hámid prikývol a dodal: „Ak Boh dá.“

Podobné zoznamy podľa AP poskytujú aj kurdské jednotky, ktoré bojujú proti IS.

Nemecko vraj tiež získalo zlatý dol

Nemecko vraj tiež disponuje zoznamom, kde sa nachádzajú údaje o 22-tisíckach zahraničných bojovníkov IS. Nemecké ministerstvo vnútra uviedlo, že vyšetrovatelia dokumenty považujú za pravé, odmietlo k nim však uviesť akékoľvek podrobnosti, napísal denník The New York Times.

Stanica BBC oznámila, že dokumenty sú podľa nemeckého ministra vnútra Thomasa de Maiziera „pravdepodobne pravé“. Minister dodal, že tieto údaje by mohli pomôcť pri trestnom stíhaní bojovníkov Dáišu a predchádzaní ďalším náborom do tejto extrémistickej skupiny.

„Federálna kriminálna polícia sa domnieva, že dokumenty sú pravé. Vďaka nim lepšie porozumieme štruktúre tejto teroristickej organizácie a možno sa nám podarí odradiť mladých zradikalizovaných ľudí, ktorí veria, že ak sa stanú členmi zločineckej skupiny, spravia niečo dobré,“ dodal de Maiziere.

Rovnaký materiál získala aj trojica nemeckých médií, okrem iného aj denník Süddeutsche Zeitung. Nemecký minister vnútra Thomas de Maízière sa k zoznamu vyjadril, že by tieto informácie mohli poslúžiť ako dôkaz pri stíhaní radikálov. „Ponúkajú veľkú príležitosť v hľadaní dôkazov a tiež potvrdzujú, že Nemci sa zúčastnili teroristických aktivít takzvaného Islamského štátu,“ povedal minister.

Denník Süddeutsche Zeitung na svojom zozname našiel napríklad istého nemeckého občana Adbelkarima B., ktorého vlani po návrate do Nemecka zadržali a teraz ho súdia. Pri jeho mene sa uvádza dátum príchodu do Sýrie 17. september 2013. V dotazníku sa okrem iného píše, že skúsenosti s džihádom žiadne nemá, ale že sa chce stať bojovníkom.

Podľa analytikov nie je existencia takýchto dokumentov prekvapivá, pretože IS je známa svojím byrokratickým aparátom. Uniknuté zoznamy považujú za zlatý dol pre bezpečnostné zložky, pretože to uľahčí stíhanie repatriantov.

Odhaduje sa, že v radoch radikálnych organizácií bojuje v Iraku a Sýrii niekoľko tisícok Európanov, ich návrat do vlasti sa potom považuje za veľkú bezpečnostnú hrozbu.

34 debata chyba
Viac na túto tému: #Nemecko #džihád #Islamský štát #Sky News