V registračných spisoch IS figurujú aj útočníci z Bataclanu

Mená troch teroristov, ktorí útočili vlani v parížskom klube Bataclan, sa nachádzajú v uniknutých registračných dokumentoch džihádistickej organizácie Dáiš (tzv. Islamského štátu). Oznámila to v noci nadnes stanica BBC s odvolaním sa na nemecké médiá.

12.03.2016 12:12
Eagles of Death Metal, Bataclan, Paríž, teror Foto:
V novembri teroristi udreli až na piatich miestach. Najviac ľudí - až 89 zahynulo v divadle Bataclan na koncerte skupiny Eagles of Death Metal.
debata (1)

Trojica extrémistov vykonala najhorší zo série koordinovaných útokov, ktoré 13. novembra 2015 otriasli francúzskou metropolou. Pri streľbe do publika a odpálení granátov počas rockového koncertu zahynulo 89 ľudí. Všetci traja útočníci boli pri zásahu špeciálnych jednotiek neskôr zabití.

Predmetné dokumenty, ktoré získali nemecké, britské a sýrske opozičné médiá, obsahujú identifikačné údaje o tisíckach džihádistov naverbovaných do služieb tejto fundamentalistickej skupiny z najmenej 40 krajín. Nemecké bezpečnostné úrady predbežne vyhodnocujú tieto spisy ako autentické.

Útočníkmi boli francúzski občania Samy Amimour, Omar Ismail Mostefai a Foued Mohamed-Aggad, ktorí sa podľa nemeckej stanice WDR dostali v rokoch 2013–14 do oblastí kontrolovaných Dáišom. Britská stanica Sky News uviedla, že inkriminované dokumenty pochádzajú od bývalého člena tejto teroristickej skupiny Abú Hámida, ktorý bol podľa vlastného vyjadrenia sklamaný jej vedením a pamäťovú kartu s údajmi ukradol šéfovi vnútornej polície Dáišu a neskôr v Turecku odovzdal redaktorovi Sky News.

Väčšina naverbovaných džihádistov figurujúcich v daných registračných spisoch je saudskoarabského, tuniského, marockého a egyptského pôvodu, dopĺňa BBC.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Islamský štát #útoky v Paríži #Bataclan