Trumpovi súperi majú poslednú šancu

Hop alebo trop. Utorkové republikánske primárky v štátoch Ohio a Florida možno výrazne prehovoria do osudu viacerých kandidátov. Kariéra dvoch určite visí na vlásku.

14.03.2016 07:24
chicago, trump, protest, demonštrácia, Foto:
Demonštrant v Chicagu s roztrhnutým plagátom republikánskeho prezidentského kandidáta Donalda Trumpa.
debata

Floridský senátor Marco Rubio a ohijský guvernér John Kasich musia doma vyhrať. Keď sa im to nepodarí, takmer určite sa ich kampaň skončí. A ak v oboch spomenutých štátoch zvíťazí kontroverzný miliardár Donald Trump, zásadne sa priblíži k zisku straníckej nominácie.

Okrem neho, Rubia a Kasicha je v hre ešte texaský senátor Ted Cruz. Práve on zatiaľ najviac dýcha na chrbát Trumpovi, ale tiež by potreboval zabodovať, aby sa naňho dotiahol ešte viac. Celkovo si to zajtra rozdajú republikáni v šiestich primárkach a volebných zhromaždeniach.

Florida a Ohio sú veľmi dôležité aj preto, lebo tieto štáty zvyčajne zohrávajú úlohu jazýčka na váhach aj v celoštátnych prezidentských voľbách. Záverečný súboj o Biely dom sa uskutoční 8.novembra.

O tom, ako zúfalo sa snažia Trumpovi súperi zastaviť populistického boháča, svedčí aj posledný krok Rubia. Svojim stúpencom v Ohiu odkázal, aby radšej volili Kasicha ako jeho. Miestny guvernér má totiž väčšie šance poraziť Trumpa.

Podľa priemeru posledných prieskumov na stránke RealClearPolitics newyorský miliardár vedie nad Kasichom o 2,5 percenta. Je teda náskok viac-menej v rámci štatistickej odchýlky. Akokoľvek sa však Rubio snaží, na Floride ho asi čaká koniec.

Priemer posledných prieskumov ukazuje, že ho tam Trump poráža o viac ako 16 percent. Nedá sa však povedať, že je úplne rozhodnuté, lebo voliči sa správajú veľmi nevyspytateľne. Predchádzajúce primárky ukázali, že najmä tí, čo sa v poslednej chvíli rozhodli odovzdať svoj hlas, zvyčajne nevolili Trumpa.

Rubiova frustrácia je však očividná. Pôvodne sa zdalo, že by mohol byť alternatívou voči Trumpovi, keďže dokázal osloviť aj časť centristických voličov. Vo väčšine doterajších primárok však nedokázal poraziť ani Cruza. Výhra na Floride je poslednou šancou na záchranu Rubiovej kampane.

Trumpovi protivníci dúfajú, že miliardára by mohli pribrzdiť problémy, ktoré sa mu množia na mítingoch. Miliardárovi stúpenci tvrdo reagujú na kritikov, ktorí protestujú proti ich favoritovi.

V Chicagu sa oba tábory do seba pustili. Trump míting zrušil. Už viac ráz však počas jeho kampane došlo k podobným incidentom. Trump odmieta, že by ich spôsobovala jeho ostrá rétorika.

"Zastupujem veľkú skupinu ľudí, ktorá je nahnevaná. Na oboch stranách je obrovská dávka hnevu,“ uviedol Trump pre televíziu Fox News. Zároveň na sociálnych sieťach obvinil stúpencov ľavicového demokratického kandidáta Bernieho Sandersa, že sa snažia narúšať jeho mítingy. Trump dokonca pohrozil, že on pošle svojich ľudí na stretnutia so Sandersom.

Miliardárov syn Donald Trump junior začal zároveň cez Twitter šíriť fámu o údajnej provokácii proti jeho otcovi. Z mítingu v Chicagu sa objavila fotka staršej ženy v tričku s nápisom Trump hajluje. Trump junior napísal, že išlo o podporovateľku Sandersa. Po tom, čo sa táto informácia ukázala ako nepravdivá, svoje statusy zmazal, ale neospravedlnil sa.

"Trump povedal toľko príšerných vecí, nedávno sa odmietol jasne dištancovať od Ku-Klux-Klanu, že by to každého iného bežného kandidáta potopilo,“ reagoval pre Pravdu politológ Steven Green zo Severokarolínskej štátnej univerzity. "On je napriek všetkému veľkým favoritom na získanie nominácie,“ myslí si odborník.

V utorok sa konajú v piatich štátoch aj demokratické primárky. Na Floride aj v Ohiu vedie podľa prieskumov verejnej mienky Hillary Clintonová nad Sandersom o viac ako 20 percent. Ak v oboch štátoch vyhrá, tiež ju to jednoznačne priblíži k nominácii.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #primárky #Donald Trump #Marco Rubio #americké prezidentské voľby