Seehofer žiada po voľbách zmenu migračnej politiky Merkelovej

Neúspech Kresťanskodemokratickej únie (CDU) v nedeľných krajinských voľbách je dôsledok politiky predsedníčky strany a kancelárky Angely Merkelovej v utečeneckej kríze. V pondelok to novinárom povedal bavorský premiér Horst Seehofer, ktorý patrí medzi kritikov kancelárky.

14.03.2016 12:05
debata (13)

Vyzval ju k zmene postoja k utečencom. „Hlavný dôvod je utečenecká politika. Z toho sa nejde vyhovoriť,“ povedal Seehofer o výsledku volieb, v ktorých CDU oslabila vo všetkých troch krajinách, kde sa hlasovalo a kde naopak uspela populistická Alternatíva pre Nemecko (AFD) žiadajúca koniec prijímania utečencov.

„Musíme ľuďom povedať, že sme ich pochopili a že vyvodíme dôsledky z tohto volebného výsledku. Nie je možné, aby sa ľuďom po takomto výsledku povedalo, že všetko zostane po starom,“ vyhlásil Seehofer.

Jeho Kresťanskosociálna únia (CSU), ktorá je súčasťou spolkovej vlády, požaduje zavedenie hornej hranice pre počet prijímaných utečencov a dôsledné kontroly na hraniciach. Merkelová obmedzenie počtu prisťahovalcov odmieta. Seehofer však povedal, že Merkelovú stále považuje za dobrú kancelárku.

Generálny tajomník CDU Peter Tauber bavorskú požiadavku odmietol. „Potrebujeme európske riešenia utečeneckej krízy a na tom trváme,“ povedal. Politika Merkelovej podľa neho nie je neúspešná, pretože v Bádensku-Württembersku zvíťazil Winfried Kretschmann zo Zelených a v Porýní-Falcku Malu Dreyerová zo sociálnej demokracie (SPD), pričom obaja títo politici sa hlásili ku kancelárkinej migračnej politike.

13 debata chyba
Viac na túto tému: #CDU #Angela Merkelová #utečenci #migračná kríza #Horst Seehofer