Obama a republikáni sa sporia kvôli umiernenému sudcovi Garlandovi

Americký prezident Barack Obama vybral sudcu washingtonského odvolacieho súdu Merricka Garlanda za nového člena Najvyššieho súdu USA. Podľa šéfa Bieleho domu má umiernený sudca dostatočné kvality na to, aby jeho menovanie mohol schváliť Senát.

16.03.2016 17:03
Merrick Garland, Barack Obama Foto: ,
Prezident USA Barack Obama a sudca Merrick Garland.
debata (1)

Republikáni, ktorí ovládajú túto komoru Kongresu, však nechcú Obamom vybraného sudcu potvrdiť. Výber chcú ponechať na budúcu hlavu štátu, ktorá vzíde z novembrových volieb.

Garland (63) je od roku 2013 predsedom federálneho odvolacieho súdu vo Washingtone. Nahradiť má konzervatívneho sudcu Antonina Scalia, ktorý zomrel vo februári. Republikánom sa však nepáči, že by Obamov výber mohol po niekoľkých desaťročiach vychýliť deväťčlenný senát najvyššej justičnej inštitúcie v krajine smerom doľava. Dlhodobo preto tvrdia, že o nominantovi súčasného prezidenta nebudú rokovať a hlasovať.

„Som si istý, že budete zdieľať moje presvedčenie, že tento Američan je nielen mimoriadne kvalifikovaný, aby sa stal sudcom najvyššieho súdu, ale zaslúži si aj férové ​​posúdenie a hlasovanie,“ uviedol Obama.

Garland si už v minulosti získal podporu zákonodarcov oboch strán, keď ho na pozíciu vo washingtonskom odvolacom súde schválil Senát v roku 1997 pomerom hlasov 76 ku 23. Vtedy ho podporilo aj niekoľko súčasných republikánskych senátorov.

Analytici sa však zhodujú na tom, že v súčasnosti je kvôli jednoznačnému postoju republikánov jeho schválenie nepravdepodobné.

Washingtonský súd je tradične stupňom, z ktorého sa regrutujú budúci členovia najvyššej súdnej inštancie, prešiel ním aj sám Scalia.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Najvyšší súd #Senát #ľavica #republikáni #Merrick Garland