Migrácia vyvolala v Rakúsku konflikt medzi politikmi a ústavným súdom

Kritiku si v stredu za svoj utorňajší výrok vyslúžil predseda rakúskeho ústavného súdu Gerhart Holzinger, ktorý vyhlásil, že plánované zavedenie limitu na počet prijímaných žiadostí o azyl "je nezákonné a protiústavné".

16.03.2016 18:57
debata (15)

Podľa hovorcu vládnej Rakúskej ľudovej strany (ÖVP) pre otázky ústavy Wolfganga Gerstla zašiel sudca príliš ďaleko, pretože kritizoval niečo, čo ešte nemá ani konkrétnu právnu podobu. Viedeň chce stanoviť „hornú hranicu“ počtu prijímaných utečencov na 37 500 ročne.

„Holzinger tým zašiel jednoznačne príliš ďaleko,“ uviedol Gerstl s tým, že svojim výrokom sudcu len zneistil obyvateľov krajiny a ohrozil „úspešnú politiku Rakúska na európskej úrovni“. Nezodpovedné je podľa Gerstla od predsedu ústavného súdu predovšetkým to, že označil za protiústavnú právnu úpravu, ktorá ešte ani nie je na papieri, a on ju tak nemôže poznať.

Rakúska vláda sa v januári dohodla na tom, že zavedie ročný limit na počet prijímaných žiadostí o azyl, ktorý stanovila na 37 500. Zmenila preto aj režim na hraniciach, kde od polovice februára začala prijímať len 80 žiadostí denne.

Opatrenia vedúce k dodržaniu stanoveného limitu sú tak síce uplatňované, vo forme právneho nariadenia alebo zákona však zatiaľ neexistujú. Na právnu uskutočniteľnosť opatrení si vláda kancelára Wernera Faymanna nechala vypracovať posudok, ktorého výsledok by mala mať k dispozícii v nasledujúcich dňoch.

Jeden z poverených znalcov, právnik Walter Obwexer, už skôr uviedol, že je neprípustné stanoviť hornú hranicu zákonom a po jej naplnení uzavrieť hranice. V tom prípade by skutočne bol protiústavný.

Rovnaký výsledok by bolo možné dosiahnuť napríklad dôsledným dodržiavaním takzvaných dublinských pravidiel Európskej únie. Podľa nich má žiadosť o azyl posúdiť ten štát, kde sa konkrétne cudzinec prvýkrát ocitol na území EÚ. V prípade Rakúska by to bolo najčastejšie Grécko.

Podľa Gerstla sa Rakúsko v žiadnej medzinárodnej zmluve nevyčlenilo prijímať migrantov z takzvaných bezpečných krajín. Zdôraznil tiež, že dôveruje vláde, že nájde ústavné možnosť, ako limit zaviesť.

Vicekancelár a predseda ÖVP Reinhold Mitterlehner už v utorok uviedol, že sa „horná hranica“ určite v nejakej forme „dá technicko-právne stanoviť“.

V minulom roku Rakúsko prijalo 90 000 žiadateľov o azyl, čo zodpovedá zhruba percentu miestnej populácie. Tento rok sa však vzhľadom k očakávaným počtom nových migrantov rozhodlo počet prijímaných žiadostí o azyl striktne obmedziť. Do roku 2019 ich chce Viedeň prijať maximálne 127 500.

15 debata chyba
Viac na túto tému: #Rakúsko #utečenci #ústavní sudcovia #migračná kríza