V Bruseli chytili parížskeho teroristu Abdeslama

Francúzsko požiada Belgicko, aby mu vydalo na trestné stíhanie teroristu parížskych útokov Salaha Abdeslama. Toho spolu s ďalšími štyrmi podozrivými zatkli pri protiteroristickej operácii v Bruseli.

18.03.2016 17:40 , aktualizované: 23:08
debata (23)

Žiadosť o vydanie Abdeslama avizoval francúzsky prezidenta Francois Hollande, ktorý súčasne vyjadril presvedčenie, že belgické úrady budú vo veci konať čo najskôr, uviedla agentúra AP.

Hollande na spoločnej tlačovej konferencii s belgickým premiérom Charlesom Michelom varoval, že hrozba teroristických útokov vo Francúzsku aj Belgicku zostáva stále „veľmi vysoká“. Francúzsky prezident tiež oznámil, že do teroristických útokov v Paríži sa zaplietlo oveľa viac osôb, než sa pôvodne myslelo. Podľa jeho slov bude potrebné vypátrať a zatknúť každého, kto akýmkoľvek spôsobom napomáhal a podieľal sa na príprave útokov.

Medzi zadržanými sú traja členovia jednej rodiny, ktorá Abdeslama ukrývala. Oznámila to belgická federálna prokuratúra.

Abdeslam utrpel pri policajnom zásahu len ľahké zranenie nohy. Počas protiteroristickej operácie na bruselskom predmestí Molenbeek ho spoločne s ďalším mužom zranili. Pri príchode policajtov nebol ozbrojený, avšak odmietol výzvu, aby zdvihol ruky, preto bol postrelený do nohy. Následne ho previezli do nemocnice Saint-Pierre v južnej časti Bruselu.

Zranený Abdeslam sa pred zatknutím zabarikádoval v jednom z bytov v Molenbeeku. Z oblasti zásahu sa podľa svedkov ozývala streľba. Pred tromi dňami našli belgickí vyšetrovatelia odtlačok jeho prsta v byte na predmestí Bruselu, kde došlo k prestrelke.

Islamský extrémista bol priateľom Abdelhamida Abaaouda, ktorého označujú za hlavného organizátora masakrov. Abdeslam je hlavným podozrivým pri vyšetrovaní teroristických útokov v Paríži z vlaňajšieho 13. novembra, ktoré si vyžiadali 130 obetí.

Z vyšetrovania parížskych útokov už skôr vyplynulo, že Salah Abdeslam si vypožičal čierny Volkswagen Polo, v ktorom prišli atentátnici ku klubu Bataclan.

Jeho brat Brahim Abdeslam sa počas série atentátov odpálil na bulvári Voltaire. Francúzske úrady potom rozposlali po celej Európe žiadosť o pomoc pri pátraní po vozidle značky Citroën Xsara, v ktorom mohol Abdeslam utekať.

Po útokoch sa Abdeslam údajne až 20 dní skrýval v Bruseli. Do belgickej metropoly sa vrátil deň po útokoch, teda 14. novembra.

Jeho ďalší brat Muhammad, ktorý sa do útokov nezapojil, následne vystúpil v televízii a vyzýval Abdeslama, aby sa v prípade svojho zapojenia do útokov vzdal polícii.

Tento rok v januári Europol umiestnil Abdeslama na prvé miesto v zozname 57 hľadaných osôb. Fotografiu Salaha Abdeslama zverejnili francúzske a belgické úrady vlani 15. novembra. Nové fotografie Abdeslama zverejnili francúzske médiá tento rok 11. januára.

Stúpenec sunnitského islamu Abdeslam sa narodil 15. septembra 1989 v Bruseli. Jeho rodičia sú prisťahovalci a pochádzajú z malej dediny v Maroku. Bratia Abdeslamovci majú francúzske občianstvo, s rodinou však žili v bruselskej prisťahovaleckej časti Molenbeek.

Od detstva sa vraj priatelil s Belgičanom marockého pôvodu Abdelhamidom Abaaoudom, ktorého pokladajú za kľúčovú postavu masakrov a ktorý zahynul vlani 18. novembra pri policajnom zásahu na parížskom predmestí Saint-Denis.

V rokoch 2009 – 2001 pracoval Abdeslam ako mechanik v bruselskej dopravnej spoločnosti. Dôvodom jeho prepustenia bola údajne opakovaná absencia, podľa iného zdroja bližšie nespresnená kriminálnu činnosť, kvôli ktorej ho odsúdili na mesiac do väzenia.

Od decembra 2013 pracoval Abdeslam v bare Les Béguines v Molenbeek, ktorý neskôr zatvorili, keď v ňom polícia zistila predaj halucinogénnych látok. Miestna polícia ho údajne dobre poznala, keďže vykonával drobnú kriminálnu činnosť.

V roku 2010 sa ocitol spoločne s Abbaoudom vo väzení za ozbrojené vlámanie. Práve pod jeho vplyvom sa údajne radikalizoval. Abbaoud sa totiž v roku 2014 vrátil z vojenského výcviku v Sýrii.

Belgické úrady oznámili, že Salaha aj Brahima Abdeslamovcov vypočúvali v roku 2015 kvôli tomu, že sa údajne jeden z nich pokúšal vycestovať do Sýrie. Keďže podľa polície nepredstavovali hrozbu, prepustili ich.

Nemecký minister vnútra Thomasa de Maíz uviedol, že Abdeslam počas deviatich mesiacov, ktoré predchádzali útokom, navštívil celkom šesť krajín, a to vrátane Nemecka a Rakúska.

23 debata chyba
Viac na túto tému: #terorizmus #islamistickí extrémisti #teror v Paríži #Salah Abdeslam