Turecko identifikovalo útočníka z Istanbulu, bol členom IS

Páchateľom sobotňajšieho samovražedného útoku v Istanbule, pri ktorom zomreli štyria ľudia a sám atentátnik, bol príslušník hnutia Islamský štát (IS), informoval turecký minister vnútra Efkan Ala. Útočníka sa podarilo identifikovať pomocou vzoriek DNA a podľa ministra ide o muža narodeného v roku 1992, ktorý pochádzal z mesta Gaziantep na juhovýchode krajiny. Úrady po útoku sprísnili bezpečnostné opatrenia, okrem iného v niektorých mestách zakázali plánované nedeľné oslavy kurdského nového roka.

20.03.2016 13:57
Istanbul, výbuch, útok, kvety, Foto: ,
Ľudia kladú kvety a olivové halúzky na počesť obetí sobotňajšieho samovražedného útoku v Istanbule.
debata (8)

Útok v sobotu dopoludnia ochromil centrum európskej časti Istanbulu, pretože páchateľ sa odpálil na pešej zóne v rušnej ulici Istiklal blízko Taksimského námestia. Okrem atentátnika zomreli ďalší štyria ľudia – traja Izraelčania a jeden Iránec. Zranenia utrpeli takmer štyri desiatky osôb, v nemocniciach je doteraz podľa čerstvých údajov ministerstva zdravotníctva 15 zranených ľudí.

Identifikovaný atentátnik bol na zozname hľadaných osôb podozrivých z napojenia na teroristické organizácie, ale úrady sa domnievali, že sa zdržiava v Sýrii a že je nezvestný. Bol členom IS. Islamský štát mal na svedomí aj predošlý samovražedný útok v Istanbule – v januári sa atentátnik odpálil v blízkosti skupiny turistov v centre mesta, zomrelo pritom dvanásť nemeckých občanov. Turecko v posledných mesiacoch zažilo celú sériu teroristických útokov. Naposledy útočili samovražední atentátnici v nedeľu 13. marca v Ankare, kde zomrelo 37 ľudí.

Turecké bezpečnostné zložky sú po sobotňajšom útoku v pohotovosti a úrady okrem iného zakázali niektoré plánované oslavy kurdského nového roka. Nemecko oznámilo, že jeho zastupiteľské úrady, ktoré kvôli teroristickej hrozbe vo štvrtok uzavreli, zostanú zatvorené aj v pondelok.

8 debata chyba
Viac na túto tému: #útok #Istanbul #IS