V Taliansku demonštrovalo 350-tisíc ľudí proti mafii

V niekoľkých tisíckach talianskych miest a obcí demonštrovalo vyše 350 000 ľudí proti mafii a pripomenulo si obete organizovaného zločinu.

21.03.2016 16:30
debata (6)

Akciu zorganizovalo združenie skupín občianskej spoločnosti Libera, ktorá sa boju proti mafii venuje dlhodobo. Stredobodom diania bola demonštrácia v sicílskej Messine, kam prišlo okolo 20 000 ľudí, napísal denník Corriere della Sera.

„Taliansko potrebuje revolúciu svedomia. Potrebujeme, aby sa zodpovední občania denne zasadzovali o to, aby na juhu krajiny nastala nejaká pozitívna zmena,“ uviedol katolícky farár Luigi Ciotti, ktorý združenie Libera vedie.

„Taliansko je krajina, kde je mafia silne prítomná, ale aj krajina, ktorá má v boji proti nej veľmi viditeľné výsledky,“ povedala na Sicílii predsedníčka parlamentnej komisie pre boj proti mafii Rosi Bindiová.

Do Messiny prišli aj pozostalí po ľuďoch, ktorí sa v minulých rokoch stali obeťami vybavovania účtov medzi jednotlivými mafiánskymi skupinami. V uplynulých rokoch polícia pripísala mafii vraždy 2 500 ľudí. Väčšina prípadov zostala neobjasnená, uviedla agentúra APA.

Všeobecne v Taliansku panuje presvedčenie, že štyri najväčšie talianske mafiánske organizácie – kalábrijský 'Ndrangheta, sicílska Cosa Nostra, neapolská Camorra a puglijská Sacra Corona Unita – stále ovládajú značnú časť talianskej ekonomiky.

6 debata chyba
Viac na túto tému: #Taliansko #mafia #protest #Messina