Sýrska armáda stojí pred bránami historickej Palmýry

Sýrske jednotky stoja pri bránach historickej Palmýry, ktorú držia od minulého mája radikáli z organizácie Islamský štát (IS). Informovala o tom v stredu organizácia sýrskych ochrancov ľudských práv (SOHR).

23.03.2016 10:34
debata (12)

Sýrskych vojakov podporuje ruské letectvo. „Jednotky sú dva kilometre južne a päť kilometrov západne od mesta,“ povedal riaditeľ SOHR Rami Abdar Rahmán. Jeho organizácia sídli v Británii a informácie zo Sýrie získava vďaka rozsiahlej sieti informátorov.

Sýrska armáda začala boj o Palmýru, zahrnutú do zoznamu svetového dedičstva UNESCO, 7. marca. Palmýra bola v staroveku významnou obchodnou zástavkou. V súčasnosti leží v púšti a sú v nej rozsiahle a cenné archeologické náleziská. IS archeologickú lokalitu zamínoval a zničil dva chrámy Belov a Baal-Šaminov.

Pokiaľ IS príde o oblasti, ktoré ovládol v púšti medzi Palmýrou a irackou hranicou, zostane pod jeho kontrolou 30 percent sýrskeho územia. Teraz ovláda asi 40 percent, avšak poväčšine redšie osídlených miest. V krajine platí od konca februára prímerie, ktoré sa nevzťahuje na islamských radikálov a boje proti nim pokračujú.

12 debata chyba
Viac na túto tému: #Islamský štát #Palmýra #SOHR #vojna v Sýrii