Turecko chytilo troch mužov, vraj chceli útočiť na nemecké školy

Turecko zadržalo v Istanbule troch údajných radikálov, ktorých podozrieva, že plánovali útoky na nemecké školy v Turecku.

23.03.2016 11:54
debata (5)

Informovala o tom AFP s odvolaním sa na denník Hürriyet a tureckú verziu CNN. Podľa nich ide o Turka, Sýrčana a Iračana. Zatkli ich ešte v utorok vďaka spolupráci spravodajských služieb Turecka a Nemecka.

Zadržaní sa údajnej hlásia k organizácii Islamský štát (IS), ktorá stojí za mnohými teroristickými útokmi, a to vrátane utorkových atentátov v Bruseli a sobotňajšieho útoku v Istanbule.

O týždeň skôr otriasol samovražedný atentát Ankarou, prihlásila sa k nemu skupina Sokoli oslobodenia Kurdistanu (TAK).

Práve po atentáte z 13. marca nemecké veľvyslanectvo v Ankare varovalo občanov v tureckej metropole pred hrozbou nových útokov, pričom uzavreli tiež nemecké školy a škôlky v Ankare. Turecké úrady minulý týždeň toto opatrenie kritizovali s tým, že tajné služby nemajú také informácie.

Turecká polícia už niekoľko dní intenzívne pátra po troch Turkoch, ktorí mali dostať rozkaz od bojovníkov IS, aby spáchali atentáty na rušných verejných miestach, najmä v Istanbule.

V utorok okrem iného turecké bezpečnostné sily zadržali tiež desať údajných príslušníkov IS v juhotureckej provincii Gaziantep, keď sa pokúšali ilegálne preniknúť na turecké územie. Bol medzi nimi aj muž opásaný výbušninami, zrejme pripravený zaútočiť.

5 debata chyba
Viac na túto tému: #útok #Turecko #Istanbul #Sokoli slobodného Kurdistanu (TAK) #nemecké školy