Trump obvinil moslimov zo zodpovednosti za teroristické útoky

Americký miliardár Donald Trump deň po teroristických útokoch v Bruseli vyhlásil, že moslimovia nesú zodpovednosť za takéto útoky, pretože nerobia dosť pre informovanosť o podozrivých aktivitách extrémistov.

24.03.2016 14:20
Donald Trum, Foto: ,
Donal Trump.
debata (23)

Trump to uviedol vo štvrtok vysielanom rozhovore pre britskú televíziu ITV. V ňom tiež prorokoval, že Briti sa v júnovom referende vyslovia pre odchod z EÚ kvôli veľkému počtu utečencov v Európe.

„Chránia jeden druhého … musia sa otvoriť spoločnosti a informovať o tých zlých,“ vyhlásil uchádzač o republikánsku kandidatúru pre voľby prezidenta Spojených štátov Trump k moslimom. A dodal, že moslimovia v Británii a USA úmyselne ignorujú podozrivých teroristov a utečencov, ktorí plánujú útoky.

Trump sa vyjadril kriticky aj k tomu, že podozrivý z novembrových parížskych útokov Salah Abdeslam našiel bezpečný úkryt v Bruseli, kde vyrástol. „Bol tam a každý z tej štvrti vedel, že tam je – nikto ho nenahlásil,“ uviedol Trump.

Favorit na republikánsku kandidatúru na prezidenta je protimoslimskými a protimigrantskými výrokmi preslávený. Už skôr vyhlásil, že by Mexiko malo postaviť na hraniciach s USA plot proti migrantom a že by sa ľuďom s islamskou vierou mal zakázať vstup na územie USA.

V rozhovore pre ITV Trump tiež uviedol, že sa domnieva, že Briti sa v júnovom referende vyslovia pre vystúpenie z EÚ. Ako dôvod vidia obavy z veľkého počtu utečencov v Európe. „So šialenstvom, ktoré pokračuje okolo migrácie si myslím, že Británia skončí mimo EÚ,“ prorokoval Trump.

Podľa prieskumov verejnej mienky sú Briti v názore na odchod z únie rozdelení zhruba pol na pol a asi pätina voličov je stále nerozhodnutá.

23 debata chyba
Viac na túto tému: #Donald Trump #útoky v Bruseli