Sýrski vojaci vyhnali Islamský štát z Palmýry, usmrtili vyše 400 militantov

Sýrske vládne sily podporované ruskými náletmi vyhnali v nedeľu bojovníkov extrémistickej organizácie Islamský štát (IS) zo stredosýrskej historickej Palmýry, ktorú mal IS pod kontrolou od vlaňajšieho mája. Skončila sa tak vláda teroru v meste, ktorého slávne, 2 000 rokov staré historické zrúcaniny kedysi lákali desaťtisíce návštevníkov.

27.03.2016 08:51 , aktualizované: 19:29
Palmýra Foto:
Na archívnej snímke zo septembra 2002 je symbolický sprievod obchodnej karavány z čias panovania kráľovnej Zenóbie (3. stor. n. l.).
debata (215)

„Armáda po tvrdých nočných bojoch prevzala kontrolu nad celým mestom Palmýra vrátane starobylej oblasti a obytnej časti mesta. Džihádisti sa stiahli,“ povedal zdroj agentúre AFP. Sýrskej armáde pri dobývaní Palmýry pomáhalo v poslednom čase ruské letectvo.

Sýrsky prezident Basar Asad získanie kontroly nad mestom označil za dôležitý úspech. Ide podľa neho o dôkaz, že stratégia sýrskej armády a jej spojencov v boji s terorizmom funguje. Asadovi zablahoželal jeho ruský náprotivok Vladimir Putin.

Podľa sýrskeho generála je dobytie Palmýry veľkou ranou pre Islamský štát a znamená začiatok jeho pádu. Damask chce teraz získať kontrolu nad dvoma baštami islamistov: mestami Rakka a Dajr az-Zaur.

Podľa SOHR sa ešte v nedeľu ráno stále ozývala streľba vo východnej časti mesta, väčšina radikálov sa z Palmýry stiahla. Vojaci sa v meste snažia zneškodniť výbušniny, ktoré tam nastražili islamisti.

Ako uviedol Rami Abdar Rahmán zo SOHR, v bitke o Palmýru zahynulo 400 bojovníkov islamského štátu. Ide podľa neho o najväčšiu porážku radikálnej skupiny od roku 2014, keď na dobytých územiach v Sýrii a Iraku vyhlásila kalifát. Na strane sýrskej armády prišlo o život asi 180 bojovníkov.

Ruské ministerstvo obrany v sobotu oznámilo, že ruské letectvo vykonalo za uplynulých 24 hodín v okolí Palmýry 40 náletov, zasiahlo 158 cieľov a zabilo vyše 100 ozbrojencov.

Sýrska štátna televízia prerušila svoj pravidelný program a začala vysielať dokument o Palmýre a jej archeologických pamiatkach. Televízia tiež divákom ponúkla vlastenecké piesne.

„Je desať hodín ráno palmýrského času. Toto ráno je víťazné,“ hlásil televízne hlásateľ. O niečo neskôr televízia priniesla spravodajstvo reportéra priamo z Palmýry, kde bolo vidieť, ako sa vojaci pohybujú v centre mesta.

Sýrska armáda začala boj o Palmýru, zahrnutú do zoznamu svetového dedičstva UNESCO, 7. marca.

Palmýra bola v staroveku významnou zastávkou na trase karavanov. Dnes leží v púšti a sú v nej rozsiahle a cenné archeologické náleziská. V Palmýre sa nachádzajú jedinečné zrúcaniny z čias starovekej Rímskej ríše.

Tento úspech sýrskej armády je najnovším úderom pre Islamský štát, ktorý sa nachádza pod čoraz väčším tlakom na viacerých frontoch v Sýrii aj Iraku. IS archeologickú lokalitu zamínoval a zničil dva chrámy: Belov a Baal-Šaminov.

Podľa nemenovaného sýrskeho generála, ktorého citovala agentúra Reuters, získanie kontroly na Palmýrou ukazuje, že „armáda a jej priatelia“ sú jedinou silou, ktorá je schopná bojovať s terorizmom a vyhladiť ho.

Bezpečnosť a stabilitu v meste sa podarilo nastoliť aj vďaka ruskému a sýrskemu letectvu, dodal. Sýrske a ruské lietadlá mierili aj na utekajúcich islamistov a zasiahli niekoľko ich vozidiel.

Palmýra je nazývaná aj „Nevesta púšte“

Palmýra, s láskou nazývaná aj „Nevesta púšte“, v minulosti priťahovala ročne desaťtisíce turistov. Islamský štát vlani v máji za niekoľko dní vyhnal z mesta vládne sily a neskôr zdemoloval niektoré z najslávnejších pamiatok, zapísaných do zoznamu svetového dedičstva UNESCO.

Extrémisti sú presvedčení, že staroveké zrúcaniny podporujú modlárstvo. Militanti IS zničili takisto smutne známu mestskú väznicu, kde boli údajne mučené tisíce odporcov vlády a režimu prezidenta Asada.

Putin gratuloval Asadovi k dobytiu Palmýry

Ruský prezident Vladimir Putin gratuloval v telefonáte sýrskemu prezidentovi Bašárovi Asadovi k opätovnému dobytiu historického mesta Palmýra. Bez ohľadu na čiastočné stiahnutie ruských jednotiek zo Sýrie bude Moskva naďalej podporovať vládu v Damasku v boji proti terorizmu, uviedol Putinov hovorca Dmitrij Peskov. Asad podľa neho reagoval, že „úspechy, ako je oslobodenie Palmýry, by boli nemožné bez pomoci Ruska“.

Kremeľ je blízkym spojencom Asadovho režimu. Západ však Rusko kritizuje za to, že podľa neho zameriava letecké útoky v Sýrii aj proti tamojšej umiernenej opozícii, píše agentúra DPA.

Desiatkami náletov podporilo Rusko sýrsku armádu aj pri opätovnom dobytí Palmýry z rúk extrémistickej organizácie Islamský štát (IS). Pri 40 náletoch ruské lietadlá bombardovali okolo 120 cieľov, oznámilo dnes ministerstvo obrany v Moskve. Za uplynulých 24 hodín pri nich zabili približne 80 teroristov a zničili muničné sklady, tanky a delá.

Rusko chce tiež prispieť k odstraňovaniu mín v Palmýre. Zachovanie tohto „jedinečného mesta“ je dôležité pre svetové kultúrne dedičstvo. Putin podľa svojho hovorcu telefonoval aj s generálnou riaditeľkou Organizácie OSN pre výchovu, vedu a kultúru (UNESCO) Irinou Bokovovou. Tá prisľúbila, že Moskvu bude informovať o pláne na obnovu zničených objektov v Palmýre.

UNESCO chce čo najskôr vyslať do Palmýry komisiu, ktorá preskúma vojnové škody. Zástupkyňa Ruska pri organizácii Eleonora Mitrofanová avizovala, že o takejto návšteve budú predstavitelia UNESCO hovoriť 4. apríla.

215 debata chyba
Viac na túto tému: #Sýria #Islamský štát #Palmýra