Sanders v boji proti Clintonovej organizuje drahé stretnutia s voličmi

Ľavicový liberál Bernie Sanders, ktorý sa v súboji s Hillary Clintonovou uchádza o nomináciu Demokratickej strany na prezidenta USA, sa na stretnutiach s voličmi síce teší masovej a spontánnej podpore, organizovanie takýchto mítingov je však finančne veľmi nákladné. Informoval o tom webový denník Politico s tým, že vo februári za tieto akcie Sanders minul 1,6 milióna dolárov (39 miliónov korún). Ukazuje sa tiež, že sa mu to volebne vypláca.

28.03.2016 11:49
Bernie Sanders Foto: ,
Uchádzač o nomináciu Demokratickej strany na prezidenta USA Bernie Sanders.
debata (6)

Očakáva sa, že marcové náklady za prenájom priestorov, osvetlenie a ozvučenie prekonajú februárovú útratu. Napríklad v piatok v Seattli usporiadal stretnutie s voličmi vo veľkom štýle na štadióne tamojšieho baseballového klubu Mariners, ktorého priestory pojmú až 54-tisíc návštevníkov. V sobotu potom porazil Clintonovú nielen vo Washingtone, ale aj na Aljaške a Havaji.

Očakávané budúce účty za mítingy sú tak podľa Politico známkou toho, že Sanders sa nechystá v kampani poľaviť a že naďalej počíta s vysokými výdavkami, ktoré sa mu proti Clintonovej vyplácajú.

Vo februári Vermontský senátor usporiadal obrovské stretnutie v coloradskom kongresovom stredisku v Denveri za 23-tisíc dolárov a tiež v aule univerzity Eastern Michigan za 18 150 dolárov. Sandersovu kandidatúru prišlo podľa organizátorov kampane podporiť v Denveri 18-tisíc ľudí a na univerzite 9 400. V oboch štátoch Sanders nad Clintonovou zvíťazil.

Niekdajší poradca neúspešného prezidentského kandidáta Johna Kerryho Bob Shrum si myslí, že Sandersove útraty zodpovedajú skôr celoštátnym voľbám než straníckemu zápoleniu. „V primárkach však oslovuje masy ľudí. Preto musíte takéto akcie organizovať, musíte mať svetla a javiskovú techniku, aby ľudia, kde ich je osem, desať či dvanásť tisíc, mohli vidieť na pódium a na kandidáta,“ dodal.

Zdá sa, že Sanders za kampaň míňa viac než Clintonová a tiež ostatní kandidáti z konkurenčnej Republikánskej strany, čo si ale môže dovoliť. Finančnú podporu senátor čerpá predovšetkým od drobných darcov. Vo februári podľa oficiálnych údajov na daroch získal 43,5 milióna dolárov a na konci mesiaca mu v hotovosti zostalo 17,2 milióna dolárov. Pre porovnanie, Clintonová vybrala 30 miliónov dolárov a zostalo jej 31 milióna dolárov.

Pre prezidentskú nomináciu Demokratickej strany je nutné získať podporu 2 383 delegátov. Sanders ich podľa aktuálneho prepočtu AP má 1 004, a to vrátane superdelegátov, ktorí pri záverečnej nominačnej voľbe na straníckom zjazde môžu hlasovať podľa svojho uváženia. Clintonová má 1 712 delegátov a superdelegátov.

6 debata chyba
Viac na túto tému: #USA #Bernie Sanders