Únosca egyptského lietadla sa vzdal, polícia ho zatkla

Muž, ktorý v utorok uniesol egyptské lietadlo na Cypre, sa po niekoľkých hodinách vzdal úradom a podľa cyperskej vlády ho zadržali. V lietadle bolo viac ako 60 ľudí.

29.03.2016 08:51 , aktualizované: 14:21
Larnaka, letisko, Cyprus, únos lietadla Foto: ,
Únoscovia lietadla zadržiavajú na palube sedem osôb.
debata (2)

Väčšinu z nich únosca prepustil po pristátí v Larnake, do poslednej chvíle sedem osôb zadržiaval. Nakoniec sa podľa cyperských médií objavil pri dverách lietadla s rukami nad hlavou.

Egyptský premiér Šaríf Ismail povedal, že egyptské úrady muža vypočujú, aby sa vyjasnili motívy jeho činu. Panuje o nich veľa nejasností rovnako ako o identite únoscu.

Pôvodne sa uvádzalo, že únosca hrozil posádke samovražedným útokom s pomocou výbušnín a že sa chcel dostať do Istanbulu. Pilot s ním vyjednal odklon letu do cyperskej Larnaky. Žije tam vraj bývalá partnerka únoscu a žiadal, aby jej odovzdali jeho písomný odkaz.

Objavili sa aj správy, že únosca sa usiloval nasmerovať lietadlo do Istanbulu, ale keď mu pilot povedal, že nemajú dosť pohonných hmôt, rozhodol sa letieť na Cyprus. Piloti teda kontaktovali cyperské letisko v Larnake a požiadali o povolenie na mimoriadne pristátie z dôvodu únosu.

Egyptské štátne médiá únoscu najprv identifikovali ako Ibráhíma Samá. Muž s týmto menom sa síce na palube lietadla nachádzal, no nakoniec sa ukázalo, že nie je únoscom. Cyperské ministerstvo zahraničia najnovšie únoscu identifikovalo ako Sajfu Addína Mustafu.

Takisto sa objavili informácie, že motívom činu je snaha únoscu získať azyl na Cypre a jeho žiadosť kontaktovať bývalú manželku. Podľa svedkov mal vyhodiť z lietadla na letiskovú plochu list a žiadať, aby jej ho doručili.

Prezident Anastasiadis povedal, že únos nemá nič spoločné s terorizmom. Oznámil tiež, že cyperská vláda robí maximum pre bezpečie všetkých zadržiavaných a na ukončenie incidentu.

Lietadlo letelo do Káhiry zo Saudskej Arábie, ale v Alexandrii malo medzipristátie, oznámila reportérka BBC. Egyptský úrad pre civilné letectvo oznámil, že pasažier sa vyhrážal pilotovi, že odpáli pás s výbušninami, ktorý má údajne na sebe.

Prvé údaje hovorili o tom, že na palube bolo 81 cestujúcich, cyperská spoločnosť CYBC neskôr spresnila, že pasažierov bolo 55 vrátane cudzincov a posádku tvorilo sedem osôb. Muž momentálne zadržiava troch členov posádky, troch pasažierov a jedného bezpečnostného agenta.

Larnacké letisko je teraz zatvorené a všetky lety na Cyprus z Larnaky odklonia na Pafos na západe ostrova. Cyperské zdroje zatiaľ nepotvrdili, že muž má pri sebe bombu, no z bezpečnostných dôvodov vyslali na letisko protiteroristickú jednotku.

Agentúry upozorňujú, že incident znovu obrátil pozornosť na bezpečnosť egyptskej leteckej dopravy. Egypt sa ťažko spamätáva z dôsledkov teroristického atentátu na ruské lietadlo. V jeho troskách zomrelo v októbri 2015 na Sinajskom polostrove všetkých 224 pasažierov. K činu sa prihlásili radikáli z Islamského štátu.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #bomba #lietadlo #Cyprus #Káhira #únos #Alexandria #Larnaka #EgyptAir