Raketové testy Iránu podľa USA a spojencov odporujú rezolúcii

Nedávne iránske testy balistických rakiet odporujú rezolúcii, ktorou Bezpečnostná rada OSN schválila minuloročnú historickú dohodu o jadrovom programe Iránu. V spoločnom vyjadrení to podľa agentúry Reuters uviedli Spojené štáty, Francúzsko, Británia a Nemecko. EÚ predtým uviedla, že Teherán minuloročnú dohodu svojimi testami neporušil, a to isté oznámilo Rusko.

30.03.2016 12:20
irán, dohoda, jadrový program, viedeň,... Foto:
Dohodu o jadrovom program Teheránu oznámili v júli 2015 šéfka a európskej diplomacie Federica Mogheriniová a iránsky minister zahraničných vecí Džavád Zaríf.
debata (1)

Testy zahŕňali rakety, ktoré môžu niesť jadrové zbrane, čo je v rozpore s rezolúciou číslo 2231, ktorú rada schválila v júli 2015, vysvetlili západní spojenci v liste generálnemu tajomníkovi OSN Pan Ki-munovi a vedeniu BR OSN.

Autori listu vyzvali Bezpečnostnú radu OSN, aby zvážila „zodpovedajúcu reakciu" voči Teheránu, ktorý podľa nich skúškami balistických rakiet nedodržal svoje záväzky. Šéf OSN by mal podľa nich verejne povedať, že testy odporujú rezolúcii.

Pan Ki-mun oznámil, že iránske raketové testy vyvolávajú „znepokojenie a obavy". O prípadnom uvalení sankcií alebo iných opatrení podľa neho musí rozhodnúť Bezpečnostná rada OSN.

Irán začiatkom marca testoval niekoľko balistických rakiet. Teherán tvrdí, že nič neporušil a že odpálenie konvenčných rakiet bolo v súlade s jadrovou dohodou so svetovými mocnosťami.

Šéfka diplomacie Európskej únie Federica Mogheriniová v polovici marca povedala, že iránske balistické testy minuloročnú dohodu neporušujú, ale oznámila tiež, že sú nevhodne načasované, pretože zhoršujú vzťahy v regióne.

Michail Uľjanov, ktorý riadi na ruskom ministerstve zahraničia odbor nešírenia a kontroly zbraní, uviedol, že iránske testy rezolúcii neodporujú. „Tá rezolúcia testy nezakazuje," citovala ho agentúra Interfax.

Iránsky duchovný vodca ajatolláh Alí Chameneí vyhlásil, že rakety sú budúcnosťou islamskej republiky. Chameneí síce podporil minuloročnú dohodu o jadrovom programe, ale dal najavo, že si neželá žiadne ďalšie zbližovanie so Západom. „Tí, ktorí tvrdia, že budúcnosťou sú rozhovory, nie rakety, sú buď hlupáci, alebo zradcovia. Ak bude islamská republika usilovať o rozhovory, a nie o obrannú silu, bude musieť ustúpiť hrozbám akejkoľvek slabej krajiny," povedal Chameneí na svojej webové stránke.

Podľa agentúry Reuters sú tieto slová určené niekdajšiemu prezidentovi Alímu Akbarovi Hášemímu Rafsandžánímu, ktorý je považovaný za predstaviteľa umiernených politických kruhov. Minulý týždeň na twitteri napísal, že „budúcnosť je v dialógu, nie v raketách".

1 debata chyba
Viac na túto tému: #EÚ #Rusko #Irán #Bezpečnostná rada OSN #jadrový program #rezolúcia OSN