Francúzska ministerka prirovnala moslimky s hidžábom k otrokom

Francúzska ministerka pre práva žien Laurence Rossignolová čelí kritike za to, že prirovnala moslimské ženy nosiace šatky k černochom, ktorí sa zmierili s otroctvom.

31.03.2016 13:29
Laurence Rossignol Foto: ,
Francúzska ministerka pre rodinu, deti a ženské práva Laurence Rossignolová.
debata (11)

Informovala o tom BBC s tým, že neskôr sa za použitie termínu neger, ktorý sa chápe ako hanlivé označenie černochov, ospravedlnila.

Rossignolová tiež odsúdila módne značky, ktoré na západných trhoch ponúkajú hidžáb, teda tradičnú moslimskú šatku, ktorá zakrýva vlasy a krk, či kúpacie odevy pre moslimky.

Ministerka označila využitie slova neger za chybu. Zdôraznila však, že tak urobila v spojení s dielom francúzskeho filozofa 18. storočia Charlesa Montesquieua. Medzitým podpísalo niekoľko tisíc ľudí petíciu, ktorá ju vyzýva k rezignácii.

Na twitteri sa medzi kritikou voči ministerke objavil aj názor, že Rossignolová považuje za otrokyňu napríklad pilotku Spojených arabských emirátov Mariam Mansúríovú, ktorú nasadili do bojov proti radikálnemu hnutiu Islamský štát a ktorá nosí hidžáb.

Téma šatiek je vo Francúzsku veľmi citlivá. V krajine od roku 2011 platí na verejnosti zákaz nosenia takýchto závojov či šatiek, ktoré zahaľujú tvár. Učitelia a ani žiaci na štátnych školách nesmú nosiť šatky a štátni zamestnanci majú zákaz viditeľne nosiť náboženské symboly.

11 debata chyba
Viac na túto tému: #Francúzsko #moslimky #černosi #rezignácia #hidžáb #otroci #Laurence Rossignolová