Zahraničný výbor ukrajinského parlamentu navrhol prerušiť vzťahy s Ruskom

Zahraničný výbor ukrajinského parlamentu v stredu schválil návrh uznesenia o prerušení diplomatických vzťahov s Ruskom. Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov sa vo štvrtok pred novinármi v Moskve o tejto iniciatíve vyjadril, že "hraničí s nepríčetnosťou".

31.03.2016 14:18
Ukrajina, parlament Foto: ,
Ilustračné foto.
debata (56)

Ruská agentúra RIA Novosti informovala, že skupina ukrajinských poslancov dala v parlamente zaregistrovať už aj zodpovedajúci návrh uznesenia.

Peskov však vo štvrtok vyzval „počkať na výsledok, či (ukrajinská) Najvyššia rada bude alebo nebude prijímať nejaké riešenie (v tejto veci)“. Kremeľský hovorca poznamenal, že „bývajú rozličné iniciatívy, aj také, ktoré hraničia s nepríčetnosťou, čo je v prípade Kyjeva v poslednom čase nie zriedkavý jav“. Ďalej Peskov odmietol kauzu komentovať.

Uznesenie kritizovala aj podpredsedníčka zahraničného výboru ukrajinského parlamentu, ktorý ho prijal: poslankyňa za vládny Blok Petra Porošenka Ivanna Klympušová-Cincadzeová totiž dnes upozornila, že v návrhu sa spája problém diplomatických vzťahov s celou zmluvno-právnou bázou dvojstranných vzťahov medzi Ruskom a Ukrajinou.

Poslankyňa tvrdí, že prívrženci prijatia uznesenia v diskusii deklarovali, že ide len „o pozastavenie“ diplomatických vzťahov s Ruskom, čo údajne „neznamená ich prerušenie“. Klympušová-Cincadzeová upozornila, že Viedenský dohovor o diplomatických stykoch z roku 1961 takýto variant diplomatických vzťahov nepozná – uvádza sa v ňom len možnosť prerušenia.

Ukrajinská poslankyňa v tejto súvislosti upozornila, že podobné kroky, aké prijal zahraničný výbor ukrajinského parlamentu, by mohli viesť k zmareniu pokusov o urovnanie konfliktu na východe Ukrajiny na základe minských mierových protokolov, ktorých garantom je aj Rusko.

S iniciatívou na dočasné prerušenie rusko-ukrajinských diplomatických vzťahov prišiel vlani aj poslanecký klub Radikálnej strany. Šéf ukrajinskej diplomacie Pavlo Klimkin však tento návrh odmietol – aj kvôli riziku, že by sa tým ohrozilo plnenie minských protokolov.

56 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #Ukrajina