Obama sľúbil jednotnú ochranu voči jadrovej hrozbe KĽDR

Americký prezident Barack Obama sľúbil spojencom z Japonska a Južnej Kórey zachovanie jednotnej obrannej fronty voči jadrovej hrozbe zo strany Severnej Kórey.

31.03.2016 22:25
Si Ťin-pching, Barack Obama Foto: ,
Prezident Barack Obama ma stretnutí s čínskym prezidentom Si Ťin-pchingom počas summitu o nukleárnej bezpečnosti vo Washingtone.
debata (2)

Urobil tak pred piatkovým summitom o jadrovej bezpečnosti, za ktorého hlavné témy sa považujú obavy z možného jadrového útoku teroristov a práve severokórejská hrozba.

Spoločne s japonským premiérom Šinzóem Abom a juhokórejskou prezidentkou Pak Kun-hje sa Obama zaviazal plniť najnovšiu rezolúciu BR OSN, ktorá začiatkom marca jednomyseľne schválila ďalšie sprísnenie medzinárodných sankcií proti KĽDR kvôli januárovému jadrovému testu.

Obama sa zišiel aj s čínskym prezidentom Si Ťin-pchingom. Obaja podľa agentúr potvrdili záväzok dosiahnuť odstránenie jadrových zbraní z Kórejského polostrova.

Čínsky prezident pred spoločným konaním upozornil, že obe krajiny majú nezhody v niektorých oblastiach, no zhodujú sa ohľadom severokórejského problému.

V rámci nových sankcií, ktoré sú najprísnejšie za posledných dvadsať rokov, sa bude musieť preveriť všetok náklad, ktorý bude smerovať do KĽDR, prípadne ju bude opúšťať. Zakázal sa aj celý predaj ľahkých zbraní určených Pchjongjangu.

Večer miestneho času (piatok skoro ráno SELČ) sa v Bielom dome koná spoločná večera premiérov a hláv štátov viac ako päťdesiatich krajín, kde sa už jadrová problematika začne preberať.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #USA #KĽDR #OSN #summit #jadrová bezpečnosť