Migranti v Grécku strhli plot a opúšťajú utečenecký tábor

Niekoľko stoviek migrantov strhlo v utečeneckom zariadení na gréckom ostrove Chios plot okolo strediska a vydalo sa k prístavu.

01.04.2016 18:18
Grécko, utečenci Foto: ,
Migranti v jednom z utečeneckých táborov na severe Grécka.
debata (60)
Informovala o tom agentúra Reuters. Vysídlenci tak protestujú proti dohode EÚ s Tureckom, na základe ktorej majú byť tí, ktorí nedostanú azyl, deportovaní späť do Turecka.

Video na gréckych webových stránkach ukazuje desiatky migrantov vrátane mnohých detí a žien, ako so svojimi vecami odchádzajú po ceste k prístavu. Podľa policajného hovorcu opustilo tábor asi 300 ľudí. Polícia nezasahuje, len situáciu monitoruje. Snaží sa utečencov presvedčiť, aby sa vrátili.

Okolo vyhosťovaní, ktoré majú začať v pondelok, panujú nejasnosti. Oznámené bolo zatiaľ len to, že v prvej skupine vrátených migrantov bude asi 500 ľudí. Nie je však jasné, z akej oblasti by migranti mali putovať, či pôjde o vnútrozemie či niektorý z ostrovov.

Neistota spôsobuje paniku v preplnených utečeneckých táboroch, kde sú utečenci druhý týždeň držaní a nesmie opustiť zariadenie. Stanovuje to dohoda medzi EÚ a Tureckom, ktorá začala platiť 20. marca. Predtým mohli utečenci voľne z táborov odchádzať, takže odplávali do gréckeho vnútrozemia a potom ďalej do západnej Európy.

Na ostrove Chios v piatok v noci podľa agentúry DPA došlo k bitkám medzi Sýrčanmi a Afgancami a dvoch mužov museli previezť so zraneniami do nemocnice.

„Hovoria, že nechcú ísť do Turecka a boja sa o svoju bezpečnosť po včerajších potýčkach,“ povedal policajný hovorca na ostrove Chios.

K stretom medzi Afgancami a Sýrčanmi došlo v piatok tiež v preplnenom utečeneckom tábore Pireus, zranených bolo najmenej osem ľudí.

60 debata chyba
Viac na túto tému: #Grécko #migranti