Zbrane v Karabachu zatiaľ stíchli

Azerbajdžan a samozvaná Náhornokarabašská republika (NKR) po štvordňovom konflikte oznámili zastavenie paľby. Situácia sa vyostrila minulý týždeň v noci z piatka na sobotu, keď vypukli boje s nasadením letectva, delostrelectva a tankov.

05.04.2016 14:15 , aktualizované: 06.04.2016 09:45
Azerbajdžan, vojak Foto: ,
Arménsky vojak počas ostreľovania v Náhornom Karabachu.
debata (19)

Konflikt považovaný za najhorší za posledných 20 rokov si vyžiadal najmenej 64 mŕtvych a viac ako 200 zranených vrátane civilistov.

Podľa zdroja z náhornokara­bašského Stapanakertu citovaného agentúrou RIA Novosti v utorok popoludní sa už pracovalo na dvojstrannom dokumente. Pre AFP to potvrdil aj Arcrun Ovannisjan, tlačový tajomník z ministerstva obrany v Jerevane. O začiatku prímeria informovali aj v Baku s tým, že sa tak stalo po dohode s arménskou stranou. Prímerie začalo platiť na poludnie miestneho času.

„Je to spojené s rokovaním Minskej skupiny OBSE zaoberajúcej sa riešením konfliktu v Náhornom Karabachu. Daj Boh, aby sa boje neobnovili,“ reagoval na situáciu Senor Astratjan, hovorca ministerstva obrany neuznanej NKR.

Podľa Vagifa Ďargachlija z azerbajdžanského ministerstva obrany v súčasnosti armáda vraj "upevňuje pozície, ktoré získala po nedávnych bojoch“. Etnickí Arméni z NKR však tvrdia, že Azerbajdžancov vytlačili do pozícií, ktoré kontrolovali pred bojmi.

Viaceré zdroje na oboch znepriatelených stranách potvrdili, že dokument o prímerí je už hotový, ale o jeho konkrétnom obsahu sa v utorok ešte nič nevedelo. Známa však bola informácia, podľa ktorej spolupredsedovia Minskej skupiny OBSE z Francúzska, Ruska a USA navštívia v najbližších hodinách Baku, Jerevan, ako aj Náhorný Karabach.

Informoval o tom v utorok Romain Nadal, oficiálny predstaviteľ francúzskeho ministerstva zahraničia. Podľa rovnakého rezortu v Jerevane už 9. apríla sa delegácia OBSE má v arménskom hlavnom meste stretnúť s prezidentom Seržom Sargsjaniom a šéfom diplomacie Edvardom Nalbandjanom.

Arménsko a Azerbajdžan už desiatky rokov vedú spor o Náhorný Karabach. Prevažne arménske obyvateľstvo v tejto oblasti sa v roku 1991 odtrhlo od Azerbajdžanu a nasledovala krvavá vojna, ktorá si vyžiadala asi 30-tisíc obetí a státisíce ľudí utiekli. Rokovania o prímerí, ktoré sa začali v roku 1994, nepriniesli zatiaľ očakávané mierové riešenie. Obe strany neuzavreli ani mierovú dohodu.

Pôvodnú agentúrnu správu sme nahradili autorským textom denníka Pravda.

© Autorské práva vyhradené

19 debata chyba
Viac na túto tému: #Azerbajdžan #prímerie #Náhorný Karabach