Islamský štát zrejme použil proti sýrskym vojakom yperit

Bojovníci teroristickej organizácie Islamský štát (IS) údajne použili pri útoku na vojakov sýrskej armády yperit. Stalo sa tak v bitke o armádne letisko vo východnej provincii Dajr az-Zaur, informovali o tom v pondelok večer sýrska štátne médiá.

05.04.2016 15:36
debata (52)

Podľa organizácie sýrskych ochrancov ľudských práv SOHR islamskí radikáli na severe Sýrie zostrelili sýrske vojenské lietadlo. Armáda potvrdila, že prišla o stroj, ktorý bol na monitorovacie misii. Zasiahla ho údajne raketa, pilot sa katapultoval, armáda začala záchrannú operáciu.

„Teroristi použili granáty s horčičným plynom, čo spôsobilo, že obete sa udusili,“ oznámila štátna televízia k údajnému chemickému útoku. Sýrske médiá nespresnili, koľko mŕtvych si útok bojovníkov IS na prísne strážené letisko južne od mesta Dajr az-Zaur vyžiadal.

Yperit, známy tiež ako horčičný plyn, leptá oči, pokožku a pľúca. Podľa medzinárodného práva je jeho používanie zakázané. Pozorovatelia už niekoľkokrát IS obvinili, že v bojoch v Iraku a Sýrii použil chemické zbrane vrátane yperitu. Organizácia pre zákaz chemických zbraní (OPCW) rovnaké obvinenie vzniesla aj voči sýrskej armáde.

Provincia Dajr az-Zaur má strategickú polohu; pre organizáciu Islamský štát je spojnicou medzi jeho ústrednou baštou, sýrskou provinciou Rakka a jeho bojovníkmi v Iraku.

SOHR monitoruje situáciu v Sýrii z Británie a tvrdí, že na to používa sieť informátorov. Organizácia uvádza, že v bojoch v blízkosti Halabu bolo zostrelili vojenské lietadlo.

Horieť začalo ešte vo vzduchu a bolo vidieť, ako padá v oblasti Talat al-IS, kde bojuje front An-Nusra, hlásiaci sa k teroristickej organizácii Al-Kajdá. SOHR oznámil, že An-Nusra pilota zajala a odviezla na svoje veliteľské stanovisko.

Sýrska armáda tvrdí, že jej lietadlo zasiahla raketa typu zem-vzduch. An-Nusra nepotvrdila použitie tejto zbrane. Jej bojovníci tento týždeň lokalitu dobyli, ale teraz čelia podľa Reuters prudkým náletom ruského a sýrskeho letectva.

Sýrska opozícia neúspešne žiadala svojich spojencov o dodávky protilietadlovej techniky, ale od roku 2011, keď sa konflikt začal, sa jej napriek tomu podarilo zostreliť niekoľko sýrskych lietadiel.

V Sýrii platí od konca februára prímerie, ktoré sa však nevzťahuje na islamských radikálov, boje proti nim teda pokračujú. V Ženeve majú byť za necelý týždeň obnovené mierové rozhovory o Sýrii. Boje sú hlásené aj z východnej Sýrie.

Agentúra Amaki, ktorá je blízka islamistom, oznámila, že bojovníci IS podnikli útok na dedinu vedľa letiska pri Dajr az-Zaur. Dvaja samovražední atentátnici so svojimi vozidlami vošli do vojakov a „desiatky ich usmrtili“. Správu nie je možné overiť z iných zdrojov.

Asi 60 percent mesta Dajr az-Zaur, kde žije viac ako 200 000 ľudí, je pod kontrolou IS. Pozície islamistov tam pravidelne bombardujú ruské lietadlá. Pri leteckých útokoch proti IS podľa agentúry AFP zahynulo v pondelok v Dajr az-Zaur sedem civilistov.

52 debata chyba
Viac na túto tému: #Sýria #yperit #Islamský štát #SOHR