Šéf čilskej Transparency International odstúpil pre kauzu Panama Papers

Predseda čilskej odbočky medzinárodnej organizácie Transparency International, ktorá bojuje proti korupcii vo svete, podal v utorok demisiu v súvislosti s kauzou takzvaných panamských dokumentov (Panama Papers), ktorá sa týka prevodov peňazí do daňových rajov. Podľa agentúry Reuters sa ukázalo, že Gonzalo Delaveau má väzbu na niekoľko offshorových firiem.

06.04.2016 10:30
debata

„Gonzalo Delaveau odstúpil z postu predsedu Transparency Chile. Predstavenstvo demisiu prijalo,“ uviedla čilska mimovládna organizácia vo vyhlásení. Čilské úrady neobviňujú Delaveaua z protizákonnej činnosti, ale vyčítajú mu, že väzby na daňové raje poškodzujú dôveryhodnosť neziskovej Transparency International so sídlom v Berlíne.

Podľa čilskeho kontrolného orgánu CIPER právnik Delaveau je v dokumentoch vedený ako predstaviteľ firiem Turnbrook Corporation, DK Corporation, Heatlhey International Inc, Turnbrook Mining Ltd a Vizcachitas Ltd, ktoré sídlia na Bamahách. Delaveau je tiež riaditeľom firmy Turnbrook Mining, ktorá presadzuje otvorenie baní severne od Santiaga de Chile.

Delaveauova demisia prišla po tom, čo čilské daňové úrady oznámili, že dôkladne preveria všetkých Čiľanov, ktorých spomínajú Panamské dokumenty. Delaveau sa pred oznámením úradov v médiách hájil, že vedúcim bol len v Turnbrook Mining a že jeho vzťahy s ostatnými firmami súviseli len s jeho právnickou praxou.

Kauza Panamských dokumentov sa objavila v nedeľu, keď novinári z niekoľkých krajín zverejnili informácie uniknuté z panamskej právnickej spoločnosti Mossack Fonseca. Tá pomáha zakladať anonymné firmy v daňových rajoch. V dokumentoch figurujú tiež niektorí bývalí aj súčasní politici a ďalšie známe osobnosti. Prvou obeťou škandálu z radov štátnikov sa stal islandský premiér Sigmundur Davida Gunnlaugsson, ktorý v utorok v súvislosti s kauzou podal demisiu.
debata chyba
Viac na túto tému: #demisia #Transparency International #panama papers