V Brazílii poklesol počet prípadov mikrocefálie spájaných s vírusom

Celkový počet potvrdených a podozrivých prípadov mikrocefálie, ktorá sa spája s terajšou epidémiou vírusu Zika, v Brazílii klesol.

07.04.2016 08:52
Zika, mikrocefália, bábätko Foto: ,
Daniele Santos z Brazílie sa hrá so svojím bábätkom, ktoré sa narodilo s mikrocefáliou.
debata

V priebehu týždňa k 2. aprílu klesol na 5 092 z predchád­zajúcich 5 235 prípadov. Oznámilo to v stredu podľa agentúry Reuters brazílske ministerstvo zdravotníctva.

Väčšina ľudí, ktorí sa vírusom Zika nakazili, nemá žiadne príznaky. Vírus však s vysokou pravdepodobnosťou spôsobuje práve mikrocefáliu, teda vývojovú poruchu, ktorá u novorodencov predčasne ukončuje rast mozgu.

Z celkového počtu prípadov počet tých potvrdených počas daného týždňa vzrástol na 1 046 z predchád­zajúcich 944. Množstvo prípadov, u ktorých sa mikrocefália vylúčila, stúplo z predchádzajúcich 1 541 na 1 814.

Vírus Zika prenáša primárne komár druhu Aedes aegypti, ktorý sa vyskytuje predovšetkým v latinskoame­rických a karibských krajinách. Môže sa však prenášať aj pohlavným stykom.

Rozšíril sa takmer výhradne v latinskoamerickom a karibskom regióne. Najpostihnutejšou krajinou je s viac ako 70 000 prípadmi nákazy práve Brazília. Ojedinele sa ochorenie objavilo aj v Európe či v Ázii.

debata chyba
Viac na túto tému: #Brazília #mikrocefália #Zika