Celoeurópsky zoznam daňových rajov by mal vzniknúť do pol roka

V reakcii na rozsiahle odhalenie v kauze panamských dokumentov (Panama Papers) eurokomisár pre hospodárske otázky, dane a clá Pierre Moscovici vyhlásil, že do pol roka by mal vzniknúť celoeurópsky zoznam daňových rajov. Panamu zároveň veľmi ostro vyzval, aby svoj prístup k problematike prehodnotila.

07.04.2016 14:22
Pierre Moscovici Foto:
Pierre Moscovici pripomenul, že návrh na spoločný európsky "čierny zoznam" daňových rajov predložila komisia v januári.
debata (7)

„Verte mi, že som pobúrený a rozzúrený. Zatiaľ ešte nevieme, aká časť týchto aktivít bola nelegálna. Ale veľká časť bola určite nemorálna, neetická a jedným slovom neprijateľná,“ komentoval škandál Moscovici.

Svetové médiá v minulých dňoch zverejnili dokumenty o prevodoch peňazí do daňových rajov. Tieto dokumenty unikli z panamskej spoločnosti Mossack Fonseca. Právnická spoločnosť tvrdí, že sa stala obeťou hackerského útoku a médiá charakter jej činnosti prekrútili. S kauzou sú spojené aj mená niektorých európskych politikov.

Moscovici dnes pripomenul, že návrh na spoločný európsky „čierny zoznam“ daňových rajov predložila komisia v januári. Členské krajiny by sa teraz podľa neho mali čo najrýchlejšie zhodnúť na tom, podľa akých kritérií doň majú byť krajiny prípadne zaraďované. „Teraz je potrebné skutočne európsky a na spoločných kritériách založený zoznam nespolupracujúcich krajín,“ mieni eurokomisár.

V súčasnej podobe v EÚ existuje v zásade súhrn národných zoznamov, povedal Moscovici. Niektoré krajiny dvadsaťosmičky vraj v ňom majú zapísaných napríklad 85 štátov a iné ani jeden. Panamu podľa eurokomisára teraz uvádza iba osem členských krajín únie, Francúzsko v stredu oznámila, že stredoamerický štát do svojho zoznam vráti.

Ak kauza ukáže, že boli porušené európske pravidlá alebo že v nich sú medzery, bude na to komisia reagovať, povedal Moscovici. Politicky vraj vec pokladá za dobrú správu, pretože poukázala na neprijateľné praktiky a dala argumenty tým, ktorí sa im snažia zabrániť.

7 debata chyba
Viac na túto tému: #Pierre Moscovici #daňové raje #panama papers