Ruské vojenské operácie posilnili sýrske štátne štruktúry, tvrdí Putin

Ruské vojenské operácie v Sýrii splnili svoj hlavný cieľ, pretože posilnili sýrske štátne štruktúry. Povedal to ruský prezident Vladimir Putin. Francúzsko však obvinilo sýrsku vládu z porušovania prímeria a tiež z blokovania humanitárnej pomoci a šéf humanitárnej misie v Sýrii Jan Egeland podľa médií upozornil, že sa poskytovanie pomoci spomaľuje.

07.04.2016 16:34
debata (6)

Dôvodom sú podľa Egelanda blokády miest, v ktorých pokračujú vládne jednotky a ich spojenci. Egeland však povedal, že sa plánuje evakuácia 500 chorých a zranených a tiež ich rodín z miest Madája, Zabadání, Fúa a Kafrajá.

Sýrska armáda v minulých dňoch zintenzívnila boj proti radikálom v provincii Halab a hlásené sú tiež útoky radikálov cez tureckú hranicu.

Hovorca francúzskeho ministerstva zahraničia Romain Nadal obvinil sýrsku vládu, že porušuje prímerie a bráni v práci humanitárnym organizáciám. Situácia v obliehaných mestách podľa neho stále vyvoláva obavy, najmä v meste Darája.

Putin povedal, že ruské vojenské operácie sýrsky štát posilnili. Podľa neho je potrebné zabrániť rozpadu štátu, čím sa obmedzí príliv utečencov do Európy. Rusko vyslalo kontingent do Sýrie vlani v septembri, v polovici marca tohto roku nechal Putin časť vojska stiahnuť. Rusi však v Sýrii naďalej pôsobia a podieľajú sa na operáciách proti radikálnej organizácii Islamský štát (IS). Prímerie bolo vyhlásené koncom februára, radikálov sa však netýka.

Podľa Egelanda sa očakávalo, že humanitárne zásobovanie sa bude zlepšovať. „Apríl pre nás mal byť najúspešnejším mesiacom, zásobovanie sa však nezlepšuje, ale naopak spomaľuje,“ povedal Egeland vo Štvrtok v Ženeve.

OSN od januára sprostredkováva mierové rozhovory, ktoré majú priniesť dohodu o dočasnej vláde, ktorá pripraví novú ústavu a voľby. Zatiaľ sa konali dve kolá, tretie je naplánované na budúci týždeň. Koordinátorom rokovaní je zvláštny splnomocnenec OSN pre Sýriu Staffan de Mistura, ktorý posunul pôvodne ohlásený termín o dva dni. Rozhovory sa mali začať 11. apríla, podľa de Misturovho vyjadrenia sa však začnú až 13. apríla.

Pred ženevským rokovaním pôjde do Damasku a Teheránu rozhovory pripraviť a chce sa stretnúť aj so zástupcami Saudskej Arábie. Irán a Saudská Arábia podporujú súpera v sýrskej vojne – zatiaľ čo Irán stojí za Damaskom, Rijád stojí za jeho oponentmi. De Mistura uviedol, že nové kolo musí byť „konkrétne a musí začať skutočné politické odovzdanie“ moci.

6 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #Sýria #Vladimir Putin