Medvedev: Rusko sa pokúsi sprostredkovať mier v Náhornom Karabachu

Rusko urobí všetko pre to, aby mier v Náhornom Karabachu zostal zachovaný a aby komunikácia medzi Arménskom a Azerbajdžanom pokračovala. Pri stretnutí s arménskym premiérom Ovikom Abramjanom to vo štvrtok v Jerevane vyhlásil predseda ruskej vlády Dmitrij Medvedev. Pripustil, že riešenie karabašského problému je zložité.

07.04.2016 17:45
debata (13)

Medvedev pricestoval na Kaukaz upokojiť spor medzi oboma štátmi, ktorý koncom minulého týždňa prerástol do vážneho ozbrojeného konfliktu a pripravil o život niekoľko desiatok ľudí. „To, čo sa stalo, nemá od roku 1994 obdobu,“ pripomenul ruský premiér prímerie, ktoré pred 22 rokmi ukončilo krvavú vojnu s 30-tisíc obeťami.

Moskva sa podľa Medvedeva pokúsi „hľadať možné riešenia“ a maximálne sa bude orientovať na zachovanie mieru a uplatňovanie dohôd, ktoré sa s prispením Ruska podarilo dosiahnuť. „Je to zložitá úloha. Teraz je hlavné zachovať mier a neprerušiť komunikáciu. Rusko sa o to bude všemožne snažiť,“ popísal ruský politik sprostredkovateľskú misiu Moskvy. Rusku ide podľa Medvedeva o to, aby karabašský konflikt neprerástol do „horúcej“ fázy.

Medvedev má v piatok pokračovať rokovaním v Azerbajdžane. Arménsky prezident Serž Sargsjan sa v stredu sťažoval na kontakty svojho ruského spojenca s Baku a vyčítal Kremľu, že Azerbajdžan vyzbrojuje. Abramjan pri stretnutí s Medvedevom vyzval ruskú vládu, aby urýchlila uzatvorenie rusko-arménskych kontraktov na dodávku zbraní.

V Baku už rokuje ruský minister zahraničia Sergej Lavrov. Agentúre TASS povedal, že za hlavnú úlohu teraz Rusko považuje vypracovanie dokumentu s jednotlivými konkrétnymi krokmi, ktoré by viedli k riešeniu sporu. Ich súčasťou majú byť podľa Lavrova opatrenia na posilnenie dôvery na karabašskej línii kontroly.

13 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #Náhorný Karabach