V Dánsku zatkli štyroch ľudí podozrivých z členstva v IS

Dánska polícia zatkla v Kodani a okolí štyroch podozrivých, ktorých si údajne najala teroristická organizácia Islamský štát (IS) na vykonávanie násilností. Pri následnej razii našli zbrane a muníciu, informovala agentúra Reuters. Vo Švédsku potom úrady obvinili z prípravy samovražedného útoku 20-ročného muža, ktorý údajne sympatizoval s IS.

07.04.2016 18:43
Dánsko, polícia, Foto: ,
Dánska polícia počas prehľadávania bytov v južnej časti Kodane zatkla štyroch ľudí podozrivých z členstva v IS.
debata (1)

„Tieto osoby zadržali v rámci ťaženia proti ľuďom, ktorí sa rozhodli vstúpiť do skupín bojujúcich v Sýrii a severnom Iraku s cieľom páchať teror,“ uviedla vo vyhlásení dánska polícia. Jej hovorca Poul Kjeldsen pritom nevylúčil, že v súvislosti s týmto prípadom bude zatýkanie ešte pokračovať.

Polícia odmietla poskytnúť viac podrobností o identite podozrivých a ich plánoch. Jeden zo zadržaných, 23-ročný muž, bol údajne už vlani v decembri obvinený z príslušnosti k teroristickej skupine. Proces s ním by sa mal začať v máji. Všetkých štyroch zatknutých by mali v piatok predviesť na predbežné vypočutie, ktoré však nebude prístupné verejnosti.

Dánska polícia akciu uskutočnila v spolupráci s tajnou službou PET. Podľa jej údajov z minulého októbra odišlo od roku 2012 z Dánska do Sýrie bojovať prinajmenšom 125 ľudí. Najmenej 27 z nich v bojoch zomrelo, asi 60 sa ich vrátilo späť do Dánska.

Dánsko zvýšilo ostražitosť pred terorizmom okrem iného kvôli minuloročným útokom na kaviareň a synagógu v Kodani. Útočník palestínskeho pôvodu pri nich zabil dvoch ľudí.

V susednom Švédsku úrady obvinili 20-ročného muža z prípravy samovražedného útoku. V jeho byte policajti našli látky na výrobu výbušniny, podrobnosti k jeho plánu prokuratúra neoznámila. Turecké úrady ho vlani dvakrát zadržali na ceste do Sýrie. Chcel sa tam vraj pripojiť k IS.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Dánsko #Kodaň #IS