Cameron pripustil, že mal akcie v offshore firme svojho otca

Britský premiér David Cameron pripustil, že s manželkou vlastnil akcie v offshorovej spoločnosti jeho zosnulého otca, ktorého meno sa objavilo v Panamských dokumentoch o užívateľoch daňových rajov. Podľa BBC však zdôraznil, že všetky akcie predal v roku 2010. Už skôr vyhlásil, že on, jeho manželka ani deti žiadne akcie ani majetok vo firmách v daňových rajoch v súčasnosti nevlastnia.

07.04.2016 22:27
debata (26)

„So (ženou) Samanthou sme vlastnili 5-tisíc akcií v Blairmore Investment Trust, ktoré sme predali v roku 2010 za asi 30-tisíc libier,“ spresnil premiér vo večernom rozhovore so spravodajskou stanicou ITV News.

Povedal, že „nemá čo skrývať“. Zdôraznil, že zaplatil v Británii všetky dane zo zisku, ktorý mal z predaja týchto akcií spoločnosti Blairmore Holdings, ktorú otec kedysi zriadil. Dodal, že už zosnulý otec nič zlé neurobil a že je na neho hrdý.

Podľa BBC sa očakáva, že Cameron zverejní svoje daňové priznania, možno budúci týždeň.

Cameronov zosnulý otec Ian riadil podľa dokumentov, ktoré unikli z právnej firmy Mossack Fonseca, investičný fond so sídlom na Bahamách. Zisky z tohto fondu neboli po 30 rokov v Británii zdaňované kvôli zložitému mechanizmu, na ktorom sa podieľala Mossack Fonseca sídliaca v Paname.

Britské médiá však už v pondelok upozornili, že Cameron starší sa týmto konaním ničoho nezákonného nedopustil. Cameron však začal kvôli otcovi čeliť otázkam ohľadne svojho možného zapojenia v daňových rajoch.

Anthony Wells, riaditeľ ústavu ústavu YouGov, vyhlásil, že samotná kauza panamských dokumentov nemusí Camerona poškodiť, odvádza však pozornosť konzervatívcov pred miestnymi voľbami plánovanými na budúci mesiac a pred chystaným júnovým referendom o členstvo Británie v Európskej únii.

26 debata chyba
Viac na túto tému: #Veľká Británia #David Cameron #panama papers