Grécko do Turecka opäť vracia migrantov, traja protestne vyskočili z trajektu

Grécko na základe dohody Európskej únie s Ankarou obnovilo návrat migrantov do Turecka. Z gréckych ostrovov v Egejskom mori preplavili do tureckého mesta Dikili podľa agentúry DPA celkom 124 migrantov.

08.04.2016 13:25
Dikili, deportácia, Turecko, migranti, trajekt Foto: ,
Migranti v sprievode policajtov vystupujú z trajektu v prístavnom tureckom mestečku Dikili.
debata (10)

Turecký parlament v noci schválil readmisnú dohodu, ktorá umožní vracať pakistanských migrantov do vlasti.

Podľa gréckej štátnej televízie ERT sú deportovaní pôvodom z Pakistanu, Indie, Maroka, Iraku a Palestíny a ide o osoby, ktoré v Grécku nepodali žiadosť o azyl.

Plavbu prvej lode z ostrova Lesbos sa pokúsila zastaviť trojica demonštrantov skokom do vody. Pobrežná stráž však protestujúcich z mora vytiahla a plavidlo vyplávalo z Lesbosu.

Presuny migrantov z Grécka do Turecka sa začali v pondelok, keď na turecké územie vrátili asi 200 ľudí, väčšinou Pakistancov a Afgancov. Potom grécka vláda oznámila, že vrátenie pozastaví na dva týždne, pretože grécke úrady nestačia vybavovať vysoký počet žiadostí o azyl. Migranti totiž z obáv pred vracaním do Turecka začali hromadne žiadať o útočisko v Grécku, čo predtým väčšina z nich nerobila a pokračovala ďalej do Európy.

Vo štvrtok turecký prezident Recep Tayyip Erdogan varoval, že Ankara nebude plniť migračnú dohodu s Bruselom, ak Európska únia nedodrží svoje záväzky. Okrem iného pripomenul zavedenie bezvízového styku pre tureckých občanov do konca júna.

Dohoda EÚ a Turecka, ktorá platí od 20. marca, predpokladá, že migrantov, ktorí od tohto dátumu priplávajú do Grécka z Turecka a nezískajú azyl, vrátia. Za každého vráteného Sýrčana sa EÚ zaviazala prijať priamo z Turecka sýrskeho utečenca s nárokom na azyl, pričom sa stanovil strop na 72 000 utečencov.

V Turecku je v súčasnosti vyše 2,5 milióna sýrskych utečencov. Presuny do úniových krajín sa začali tiež v pondelok, keď len do Nemecka poslali 78 Sýrčanov z Turecka. Z gréckych ostrovov do Turecka však v pondelok prepravili iba dvoch Sýrčanov.

Únia za pomoc pri zvládaní migračnej krízy Ankare sľúbila okrem iného obnovenie zamrznutých prístupových rozhovorov Turecka s EÚ, zrušenie vízovej povinnosti pre Turkov do konca júna a finančnú pomoc pri zvládaní migračnej krízy. Vlani v novembri Turecku sľúbila tri miliardy eur, po ich vyčerpaní EÚ poskytne Turkom do roku 2018 ďalšie tri miliardy eur.

Naďalej pokračuje príliv utečencov z Turecka do Grécka, pričom za 24 hodín na grécke ostrovy v Egejskom mori priplávalo podľa gréckeho krízového štábu 149 utečencov. Vo štvrtok prišlo touto cestou do Grécka 76 utečencov, v stredu 68 a v utorok 225. Je to výrazný pokles oproti predchádzajúcemu mesiacu, keď priplávalo denne okolo 900 utečencov.

10 debata chyba
Viac na túto tému: #Recep Tayyip Erdogan #utečenecká kríza #dohoda EÚ-Turecko