Belgická polícia zisťuje, či je zadržaný Abrini tajomným 'mužom v klobúku'

Belgická polícia chytila v Bruseli belgického občana Mohameda Abriniho, ktorého hľadali ako podozrivého v rámci vyšetrovania atentátov v Paríži v novembri 2015.

08.04.2016 17:52 , aktualizované: 22:26
Mohamed Abrini Foto: ,
Polícia pri razii v bruselskom Anderlechte zadržala podozrivého Mohameda Abriniho.
debata (4)

Oznámila to belgická verejnoprávna spravodajská stanica VRT. Podľa belgickej prokuratúry sa preveruje, či je práve on tajomným „mužom v klobúku“ z marcových atentátov na bruselskom letisku.

Okrem neho zatkli aj ďalších štyroch ľudí, uviedol hovorca prokuratúry na tlačovej konferencii. Dodal, že ďalším zatknutým podozrivým je podľa prokuratúry Osama K. Začiatkom marca ho videli so samovražedným bombovým atentátnikom, ktorý v marci zaútočil v bruselskom metre. Podľa médií je to Osama Kray pôvodom zo Švédska, ktorý žije v Belgicku.

K ostatným zadržaným sa prokuratúra bližšie nevyjadrila. Hovorca po krátkom prehlásení odišiel z tlačovej konferencie s tým, že vzhľadom na pokračujúce vyšetrovanie nemožno poskytovať ďalšie informácie.

Ak sa podľa agentúry AP potvrdí, že Abrani je aj „mužom s klobúkom“, pôjde o kľúčového podozrivého pri odhaľovaní strojcov atentátov v Bruseli a Paríži. Oba útoky si spolu vyžiadali 162 obetí a stovky zranených. Ku každému sa prihlásila organizácia Islamský štát.

VRT spresnila, že Abriniho zatkli v bruselskom Anderlechte. Považuje za „viac než pravdepodobné“, že Abrini je „mužom v klobúku“.

Záhadný muž z letiska po útokoch utiekol. Prokuratúra vo štvrtok zverejnila zábery, kadiaľ utekal, a požiadala verejnosť o pomoc pri jeho dolapení.

Abriniho (31), pôvodom z Maroka, zachytil kamerový systém čerpacej stanice v severnom Francúzsku na jeseň 2015. Na benzínovej pumpe si podľa vyšetrovateľov Abrini spoločne s Belgičanom Abdeslamom kupovali pitie. Okrem toho zábery ukazujú, že riadil prenajatý automobil Renault Clio, ktorý o dva dni neskôr použili teroristi v Paríži. Automaticky sa tak dostal na európsky zoznam najhľadanejších osôb.

Podiel Abriniho na parížskych útokoch, pri ktorých džihádisti zabili 130 ľudí, je stále nejasný. Jeho príbuzní však tvrdia, že v čase útokov bol v Bruseli. Podľa denníka The Guardian sa zrejme podieľal na plánovaní a logistike akcií.

Abriniho mladší brat v roku 2014 zahynul v Sýrii, keď bojoval v ozbrojenej islamistickej skupine, ktorú viedol Abdelhamid Abaaoud. Ten bol pravdepodobne hlavným organizátorom parížskych atentátov a zahynul pri následnom policajnom zásahu na parížskom predmestí Saint-Denis.

Abrini sa tiež od detstva kamarátil so Salahom Abdeslamom. Kľúčového podozrivého z Paríža pritom zatkli iba nedávno.

4 debata chyba
Viac na túto tému: #podozrivý #IS #útoky v Paríži #Salah Abdeslam #útoky v Bruseli #Mohamad Abrini #Osama Kray