Egypt a Saudskú Arábiu spojí most, oznámil kráľ Salmán

Saudskoarabský kráľ Salmán oznámil, že medzi jeho krajinou a Egyptom postavia most. Most cez Červené more podporí obchod medzi našimi štátmi, dodal kráľ.

09.04.2016 09:55
Salmán, Abdal Fattáh Sísí Foto: ,
Saudskoarabský kráľ Salmán (vpravo) s egyptským prezidentom Abdalom Fattáhom Sísí, počas návštevy v Káhire.
debata (6)

Egyptský prezident Abdal Fattáh Sísí vyhlásil, že most pomenujú po saudskoarabskom monarchovi, ktorý je v súčasnej dobe na návšteve v egyptskej metropole Káhire.

„Dohodol som sa s prezidentom Sísím na vybudovaní mosta, ktorý bude spájať obe krajiny. Tento historický krok k prepojeniu afrického a ázijského kontinentu je zmenou, ktorá posunie obchod medzi oboma kontinentmi na doteraz nevídanú úroveň,“ povedal kráľ Salmán.

Návrhy na vybudovanie mosta medzi Egyptom a Saudskou Arábiou cez Červené more zverejnili už niekoľkokrát, nikdy ich však nezrealizovali.

Skoršie odhady ceny projektu sa pohybovali medzi tromi a štyrmi miliardami dolárov, pripomenul spravodajský server BBC News.

Saudská Arábia považuje Egypt za kľúčového partnera v snahe vytvoriť koalíciu spriatelených sunnitských moslimských štátov proti rastúcemu regionálnemu vplyvu šiítov, ktorých vedie Irán.

Vzťahy medzi Saudskou Arábiou a Egyptom však v poslednej dobe poznamenal miernejší postoj egyptského prezidenta Sísího voči sýrskemu prezidentovi Bašárovi Al Assadovi.

Rijád sa tiež snaží získať väčšiu podporu Káhiry pre svoju vojnu proti povstalcom v Jemene, napísal server BBC News.

Saudskoarabský kráľ Salmán je v Egypte na päťdňovej návšteve. Očakáva sa, že oznámi aj ďalšie dohody o spolupráci a obchode.

6 debata chyba
Viac na túto tému: #Egypt #Saudská Arábia #Most #Salmán #Červené more