Abrini sa priznal, že je tajomný 'muž v klobúku' z bruselského letiska

Mohamed Abrini, ktorého obvinili z účasti na terorizme, sa vyšetrovateľom priznal, že je oným "mužom v klobúku", ktorého zachytilo video z bruselského letiska krátko pred marcovým atentátom.

09.04.2016 13:05 , aktualizované: 19:38
debata (7)
Mohamed Abrini na fotografii belgickej... Foto: SITA/AP
Mohamed Abrini, muž v klobúku Mohamed Abrini na fotografii belgickej federálnej polície.

Oznámila to belgická federálna prokuratúra. „Konfrontovali sme ho s dôkazmi na videu, ktoré pripravil náš zvláštny tím. Musel priznať, že je to on,“ uviedol podľa agentúry Reuters hovorca prokuratúry.

Belgický občan Abrini je kľúčový podozrivý pri odhaľovaní strojcov atentátov z 22. marca v Bruseli a z vlaňajšieho novembra v Paríži. Útoky si celkovo vyžiadali 162 obetí a stovky zranených, prihlásila sa k nim organizácia Islamský štát (IS).

Belgická prokuratúra už stihla obviniť Abriniho a ďalších troch ľudí z členstva v teroristickej organizácii a z účasti na marcových teroristických útokoch v Bruseli. Ďalších obvinených identifikovala prokuratúra ako Osamu K., Bilala E.M. a Hervého B.M.

Belgická polícia v piatok chytila belgického občana Abriniho, ktorého už hľadali v rámci vyšetrovania atentátov v Paríži v novembri 2015. Na tých sa mal spolupodielať so svojím kamarátom z detstva Salahom Abdeslamom, ktorého iba nedávno chytili.

Zároveň zatkla takisto Osamu K. Tohto muža videli so samovražedným bombovým atentátnikom, ktorý sa v marci odpálil v bruselskom metre. Podľa médií je to Osama Kray – švédsky občan, ktorý žije v Belgicku.

Ďalším zatknutým, ktorého obvinili, je podľa belgických médií Bilal El Makhoukhi. Televízia VRT a denník De Standaard informovali, že ho zadržali na bruselskom predmestí Laken.

Makhoukhiho už vlani v januári odsúdili na päť rokov väzenia za účasť v zakázanej organizácii Sharia4Belguim (Šaría pre Belgicko), ktorá regrutovala ľudí do boja na strane džihádistov v Sýrii a v Iraku. El Makhoukhi si mohol trest odpykávať v domácom väzení a minulý mesiac ho prepustili, povedal agentúre Reuters minister spravodlivosti Koen Geens.

Štvrtým obvineným je občan Rwandy Hervé B. M. Ďalších dvoch ľudí, ktorých polícia v piatok zatkla, po výsluchu prepustili, uviedla prokuratúra.

Belgická polícia vykonala rozsiahlu raziu v bruselskej štvrti Etterbeek, kde sa zamerala na jeden obytný dom s obchodom na prízemí. Raziu však popoludní ukončila, nikoho nezadržala.

Belgická vláda tiež oznámila, že rozhodla o navýšení štátnych výdavkov na bezpečnosť, ako o podpore hospodárskych odvetví, ktoré utrpeli straty v dôsledku marcových bombových útokov v Bruseli. Informovala o tom belgická tlačová agentúra Belga.

7 debata chyba
Viac na túto tému: #Brusel #terorista #IS #útoky v Paríži #útoky v Bruseli #Mohamad Abrini #Bilal El Makhoukhi #Osama Krayem