V Jemene zavraždili asi 20 vojakov, Al-Káida vinu odmieta

V južnom Jemene zavraždili asi 20 vojakov. Miestne zdroje vraždu pripísali členom teroristickej siete Al-Káida, tá sa však neskôr od incidentu dištancovala.

09.04.2016 15:45
debata (3)

Prvé informácie uvádzali, že zabili 15 vojakov a 17 ich kolegov sa zranilo. Armáda potom uviedla, že mŕtvych je najmenej 20 osôb.

Podľa pôvodnej správy vojakov prepadli na ceste z Adenu, odvliekli na odľahlé miesto a zastrelili. Vojaci išli z prístavu Aden do provincie Mahra na východe krajiny. Prechádzali mestom Ahvar v pobrežnej provincii Abján, ktorú má Al-Káida pod kontrolou.

„Ozbrojení členovia Al-Káidy prepadli skupinu mladých vojakov, ktorí išli v troch civilných autách v provincii Abján, a 20 z nich zabili,“ povedal stanici Al-Arabíja vojenský zdroj. Ozbrojenci vraj vojakom nariadili vystúpiť a postrieľali ich v meste Ahvar.

Odnož Al-Káidy z Arabského polostrova (AQAP) však neskôr na internete zverejnila vyhlásenie, podľa ktorého sa od útoku na vojakov dištancuje.

Jemen sa potýka s občianskym konfliktom, ktorý v roku 2014 začal útoky šiítských povstalcov na vládne jednotky. V nedeľu by malo začať platiť prímerie, z mnohých častí krajiny však stále hlásia boje. Al-Káida sa bojov šiítov nezúčastňuje, vedie však vlastný boj o ovládnutie južnej časti Jemenu.

Vojna v Jemene pripravila o život vyše 6 000 ľudí a uvrhla krajinu na pokraj humanitárnej katastrofy.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #vojaci #Jemen #al-Káida #AQAP