V Düsseldorfe sa začal prvý súd kvôli silvestrovským útokom

V Düsseldorfe sa začal prvý súdny proces kvôli silvestrovským útokom na ženy, ktoré sa stali v niekoľkých nemeckých mestách.

11.04.2016 13:53
debata (2)

Obvinili tridsaťtriročného Maročana, ktorý údajne v centre Düsseldorfu obchytkával jednu z obetí. Súd bude mať zatiaľ tri pojednávania, proces by mal trvať do júna.

Podľa prokuratúry obvinený so skupinou ďalších 15 až 20 mužov v centre Düsseldorfu oddeľoval ženy od ďalších ľudí, ktorí oslavovali príchod nového roka. Najmenej jednu z obetí vraj obchytkával v intímnych oblastiach.

Muža okrem sexuálneho násilia obvinili aj z ublíženia na zdraví a z poškodzovania cudzej veci. Maročana už v minulosti opakovane trestali kvôli krádežiam.

Obhajoba sa pokúsila docieliť zastavenie procesu, pretože zo záberov z pouličných kamier sa nepreukázalo, že sa obvinený útoku skutočne dopustil. Sudca to však odmietol, pretože muža spoznala jedna z obetí, keď Maročan odpovedal v televíznej ankete.

Vyšetrovatelia zaznamenali v súvislosti so silvestrovskými udalosťami v Düsseldorfe 180 trestných činov, z toho 118 má sexuálnu povahu. Do konca marca identifikovali 16 podozrivých, z ktorých 15 nemá nemecké občianstvo.

Útoky na ženy sa na silvestra stali aj v ďalších nemeckých mestách, najhoršia situácia bola v Kolíne nad Rýnom. Na priestranstve medzi hlavnou stanicou a katedrálou skupiny mladých mužov obkľučovali ženy, obchytkával ich a okrádali.

Kolínski vyšetrovatelia zatiaľ identifikovali viac ako 1 500 spáchaných trestných činov, väčšinu z nich majú podľa polície na svedomí ľudia, ktorí pochádzajú zo severoafrických krajín.

Silvestrovské incidenty výrazne posunuli postoj nemeckej verejnosti k príchodu utečencov do krajiny. Zosilneli obavy z možného nárastu kriminality a oslabili aj súhlas s politikou kancelárky Angely Merkelovej, ktorá vyjadrovala presvedčenie, že Nemecko migračnú krízu zvládne.

Nemecká vláda aj s ohľadom na silvestrovské útoky zaradila na zoznam bezpečných krajín Tunisko, Alžírsko a Maroko, takže občania týchto krajín majú teraz len minimálnu šancu získať v Nemecku azyl.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Nemecko #Kolín nad Rýnom #Dusseldorf #silvestrovské útoky