Obama sa v škandále okolo e-mailov postavil za Clintonovú

Americký prezident Barack Obama sa v škandále okolo e-mailov demokratickej uchádzačky o Biely dom Hillary Clintonovej postavil na jej stranu.

11.04.2016 14:19
Barack Obama Foto: ,
Americký prezident Barack Obama.
debata (6)

V rozhovore, ktorý v nedeľu odvysielala televízna stanica Fox News, síce povedal, že využívanie súkromnej e-mailovej schránky v čase, keď Clintonová pôsobila ako šéfka diplomacie, bolo prejavom nedbalosti, nešlo však podľa neho o ohrozenie bezpečnosti krajiny.

Obama tiež sľúbil, že prebiehajúce vyšetrovanie zo strany Federálneho úradu bude kvôli vyšetrovaniu (FBI) úplne nestranné.

„Čo sa týka organizovania e-mailovej korešpondencie, išlo o nedbanlivosť,“ povedal Obama v rozhovore s moderátorom Chrisom Wallaceom. Zároveň však divákov presviedčal, že Clintonová v úlohe ministerky zahraničia odviedla „mimoriadne dobrú prácu“ a že podľa neho využívaním súkromnej adresy elektronickej pošty neohrozila bezpečnosť USA.

Vylúčil tiež, že by sa pokúšal akokoľvek ovplyvňovať preverovanie FBI. „Ubezpečujem, že v žiadnom vyšetrovaní ministerstva spravodlivosti alebo FBI sa neuplatňuje politický vplyv, nielen v tomto prípade, ale ani v žiadnom inom,“ povedal.

Aféra okolo e-mailov, ktoré Clintonová ako šéfka diplomacie neodosielala v rozpore s pravidlami zo svojho služobného, ​​ale zo súkromného účtu, je najčastejším zdrojom jej kritiky v súčasnej prezidentskej kampani, a to najmä zo strany republikánov. Clintonová tvrdí, že e-maily neobsahovali žiadne citlivé údaje, čo teraz preveruje FBI.

Rozhovor s Obamom sa však celkovo zameriaval skôr na zhodnotenie času jeho úradovania a prezident hovoril o tom, čo považuje za svoje najväčšie úspechy a neúspechy. Za úspech označil presadenie reformy zdravotníctva, ako zlyhanie, naopak, vidí postup v Líbyi po zvrhnutí tamojšieho vodcu Muammara Kaddáfího v roku 2011.

Vojenská intervencia v Líbyi podľa neho bola správna, chybou však vraj bolo, že neexistoval dostatočne precízny plán, podľa ktorého by sa v krajine po zvrhnutí diktátora postupovalo. Líbya sa po Kaddáfího smrti ocitla v chaose a ešte stále tam spolu bojujú znepriatelené povstalecké frakcie.

Obama hovoril tiež o terorizme a vyhlásil, že jeho prioritou je teraz porážka radikálneho hnutia Islamský štát (IS). Hájil tiež svoje správanie po nedávnych teroristických útokoch v Belgicku. Bol vtedy práve na štátnej návšteve Kuby a zúčastnil sa zápasu v baseballe, čo potom mnohí kritizovali ako nemiestne.

„Čo sa týka teroristických útokov, bol som vždy toho názoru, že cieľom teroristov je rozsievať paniku, strach a donútiť spoločnosti, aby sa zmenili… My však namiesto toho ideme na zápas, rovnako, ako sme to urobili v Bostone, po bombovom útoku na maratón. A robíme všetko to, kvôli čomu naše životy stoja za to žiť… Ide o dôkaz našej odolnosti. Toho, že nepanikárime, že sa nebojíme, že vás nájdeme a že vás dostaneme,“ uviedol prezident.

6 debata chyba
Viac na túto tému: #Barack Obama #Hillary Clinton #IS #americké prezidentské voľby