V Nemecku vraj vlani zmizlo asi 6000 maloletých migrantov

V minulom roku v Nemecku bez stopy zmizlo 5 835 maloletých migrantov.

11.04.2016 15:49
Grécko, deti, migranti, utečenci Foto: ,
V Nemecku je medzi nezvestnými aj 555 detí mladších ako 14 rokov.
debata (8)

Vyplýva to z odpovede spolkového ministerstva vnútra na otázku poslancov, informovala agentúra DPA. Ministerstvo pre rodinu však už vo februári uviedlo, že podľa neho ide len o chyby v registrácii.

Z vlani nahlásených 8 006 nezvestných maloletých utečencov sa údajne podarilo 2 171 osôb nájsť. „Nezvestní mladiství bez sprievodu pochádzajú hlavne z Afganistanu, Sýrie, Eritrey, Maroka a Alžírska,“ stojí v dokumente ministerstva vnútra. Medzi nezvestnými je aj 555 detí v kategórii osôb mladších ako 14 rokov.

Pravdepodobné dôvody zmiznutia migrantov ministerstvo neuviedlo. Podľa skorších správ sa mnoho maloletých snaží po príchode do Nemecka rýchlo zmiznúť z dosahu úradov a nájsť si prácu načierno, aby mohli zaplatiť svojim pašeráckym mafiám. Úrady sa však obávajú, že veľa maloletých sa stáva obeťami trestnej činnosti, napríklad dievčatá môžu skončiť ako prostitútky.

Spolková vláda „neberie vážne riziko nútenej prostitúcie a vykorisťovania“ maloletých utečencov, reagovala na správu ministerstva poslankyňa za opozičnú stranu Zelených Luise Amtsbergová.

Na začiatku februára spolkové ministerstvo pre rodinu, seniorov, ženy a mládež uviedlo, že nemá k dispozícii žiadne dôkazy, ktoré by naznačovali, že by tisíce maloletých utečencov bez sprievodu v Nemecku skutočne bez stopy zmizli.

Upozornilo v tejto súvislosti na nedokonalosť registračného procesu, počas ktorého dochádzalo v minulom roku často k niekoľkonásobnému evidovaniu osôb v rôznych spolkových krajinách.

Na konci januára policajný úrad Európskej únie (Europol) informoval, že po príchode do Európy zmizlo nevedno kam až 10 000 maloletých utečencov. Varoval tiež, že sa na tieto osoby zameriavajú gangy s celoeurópskou pôsobnosťou. V prípade Nemecka vtedy Europol hovoril o približne 5 000 nezvestných v roku 2015.

8 debata chyba
Viac na túto tému: #Nemecko #maloletí #utečenecká kríza