Porošenko, Merkelová a Hollande vyzvali Moskvu pustiť Savčenkovú

Prezidenti Ukrajiny a Francúzska a nemecká kancelárka vyzvali Kremeľ k prepusteniu ukrajinskej letkyne Nadi Savčenkovej, odsúdenej v Rusku k 22 rokom väzenia. Urobili tak v piatkovej telefonickej konferencii, počas ktorej hovorili najmä o stále nepokojnej oblasti na východe Ukrajiny, ale aj o nástupe novej ukrajinskej vlády.

15.04.2016 12:12
debata (213)

Prezident Ukrajiny Petro Porošenko podľa správy zverejnenej na jeho oficiálnom webe požiadal francúzskeho prezidenta Françoisa Hollanda a kancelárku Angelu Merkelovú, aby zvýšili tlak na Rusko v záujme zastavenia streľby v oblasti Donbasu, ktorú kontrolujú proruskí separatisti. Situácia na východe Ukrajiny sa totiž podľa piatkovej informácie pozorovateľskej misie Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE) postupne zhoršuje: streľba je intenzívnejšia a obe strany k deliacej línii opäť presúvajú zbrane.

Porošenko v tejto súvislosti chcel s Merkelovou a Hollandom hovoriť o vyslaní policajnej misie OBSE do Donbasu. Podľa oznámenia jeho úradu si trojica vedúcich predstaviteľov počas telefonického rozhovoru „skoordinovala svoje pozície k perspektíve“ realizácie tejto myšlienky. Hovorili tiež „o otázke predĺženia sankcií voči Rusku kvôli neplneniu minských dohôd“.

Kým správa Porošenkovho úradu sa len zmieňuje o tom, že Merkelová a Hollande uvítali zvolenie novej ukrajinskej vlády a zaželali jej „úspechy na ceste reforiem“, agentúra AFP napísala, že kancelárka a francúzsky prezident nový kabinet vyzvali na urýchlenie reforiem, najmä pokiaľ ide o boj proti korupcii, a k rýchlemu pokroku v mierovom procese na východe Ukrajiny. „Je nevyhnutné, aby sa nová dynamika vytvorená zmenou vlády prejavila v rýchlych a konkrétnych výsledkoch,“ zdôraznil Hollande.

213 debata chyba
Viac na túto tému: #Angela Merkelová #Francois Hollande #Petro Porošenko #Naďa Savčenková