Nemecko sa rozlúčilo so zosnulým exministrom Genscherom

Nemecko sa v nedeľu v Bonne štátnym pohrebom rozlúčilo s niekdajším ministrom zahraničia Hansom-Dietrichom Genscherom, ktorý bol jednou z ústredných postáv politických zmien v strednej Európe v roku 1989 a znovuzjednotenia Nemecka.

17.04.2016 15:11
pohreb, pohreb Genschera, Hans-Dietrich Genscher, Foto: ,
Štátne pohreby v prípade ministrov nie sú v Nemecku bežné. Prezident Gauck spravil v prípade Genschera výnimku.
debata (1)

Podľa denníka Bild sa v niekdajšej západonemeckej metropole zišlo na 800 smútočných hostí. Genscher zomrel 31. marca vo veku 89 rokov.

Nemecký prezident Joachim Gauck v prejave zosnulého exministra a bývalého predsedu liberálnej Slobodnej demokratickej strany (FDP) vyzdvihol ako človeka, ktorý mimoriadnym spôsobom prispel k rozvoju národa a štátu. Jeho život potom označil za históriu neobyčajného politického talentu. Vyhlásil tiež, že Nemecko malo šťastie, keď takú osobnosť malo vo vedení.

„So zármutkom, hlbokou úctou a veľkou vďakou sa s Hansom-Dietrichom Genscherom lúčime,“ povedal Gauck na záver prejavu.

Medzi smútočnými hosťami boli okrem iných kancelárka Angela Merkelová, predseda parlamentu Norbert Lammert, saský premiér a súčasný predseda Spolkovej rady Stanislaw Tillich, predseda ústavného súdu Andreas Vosskuhle, Genscherov nástupcu na čele diplomacie Klaus Kinkel alebo bývalý americký minister zahraničia James Baker.

Baker, ktorý americkú diplomaciu viedol v rokoch 1989 až 1992, čím sa na nemeckom znovuzjednotení významne podieľal, Genschera označil za skvelého vyjednávača. Spomínal tiež, ako ministra po znovuzjednotení v jeho rodnom Halle aj ďalších východonemeckých mestách ľudia oslavovali ako rockovú hviezdu.

Štátne pohreby v prípade ministrov nie sú v Nemecku bežné. Gauck v tomto prípade urobil výnimku, ktorú zdôvodnil tým, že Genscher si rozlúčku s vysokými poctami zaslúži.

Genscher sa nielen v Nemecku preslávil slávnym výrokom, ktorý predniesol 30. septembra 1989 na balkóne západonemeckého veľvyslanectva v Prahe k asi štyrom tisícom utečencov z vtedajšej Nemeckej demokratickej republiky (NDR).

Povedal im vtedy, že ich cesta na západ je voľná. Sám Genscher v roku 1952 ušiel z NDR cez Západný Berlín do Spolkovej republiky Nemecko. V roku 1992 sa Genscher vzdal vládnych úradov, o rok neskôr opustil aj Spolkový snem a stiahol sa do ústrania. Naďalej sa vyjadroval k aktuálnym politickým témam.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Hans-Dietrich Genscher