Polícia v Sasku zadržala päť ľudí podozrivých z útokov na migrantov

Nemecká polícia zadržala päť ľudí, ktorých podozrieva z útoku na utečenecké ubytovne a z vytvorenia krajne pravicového teroristického hnutia. S odvolaním sa na políciu o tom na svojom webe informoval magazín Der Spiegel. Spolková prokuratúra následne v tlačovom vyhlásení informácie časopisu potvrdila a uviedla, že skupina si pre útoky zakúpila v Česku delobuchy.

19.04.2016 10:42
debata (12)

Rozsiahla razia sa uskutočnila v saskom meste Freital neďaleko Drážďan. Špeciálne policajné jednotky prehľadali v meste i na ďalších miestach v Sasku niekoľko domov a bytov. Celkom sa akcie zúčastnilo vyše 200 policajtov.

Vek zadržaných, ktorí sú podozriví okrem iného z ťažkého ublíženia na zdraví a z pokusu o vraždu, sa pohybuje v rozmedzí 18 až 39 rokov. Ide o štyroch mužov a jednu ženu. Vodcovia skupiny, ktorú prokuratúra označuje ako Gruppe Freital (Skupina Freital), sú už dlhšie vo vyšetrovacej väzbe.

Terčom útokov boli azylové ubytovne vo Freitale a v Drážďanoch, pri jednom z nich na prelome októbra a novembra niekoľko ľudí podľa prokuratúry utrpelo rezné zranenia od črepín. Der Spiegel uviedol, že skupina mala na svedomí aj útok na Drážďanskú kanceláriu strany Ľavica a tiež na auto freitalského člena obecnej rady. Pri svojich akciách používala okrem iného aj delobuchy.

Podľa vyhlásenia prokuratúry si skupina v Česku zaobstarala viac ako sto kusov zábavnej pyrotechniky rôznych typov. Na slovenských trhoviskách je možné zakúpiť aj delobuchy, ktoré sú v Nemecku nelegálne. Nemecké úrady takúto pyrotechniku ​​považujú za vysoko nebezpečnú, pretože podľa nich môže aj pri správnom zaobchádzaní spôsobiť tie najvážnejšie zranenie.

Podobné delobuchy, ako pripomenul Der Spiegel, si obstaralo aj iné krajne pravicové nemecké hnutie Oldschool Society (OSS). To podľa kriminalistov útoky na ubytovne ešte len plánovalo. Polícia jeho členov vlani pozatýkala.

Do Nemecka vlani prišlo asi 1,1 milióna migrantov a tento rok ich zatiaľ dorazilo okolo 174-tisíc. Mnoho Nemcov s ústretovou utečeneckou politikou svojej vlády nesúhlasí a žiada uzavretie hraníc. Ubytovne pre žiadateľov o azyl sa navyše často stávajú cieľom podpaľačských útokov. Za minulý rok ich kriminalisti zaznamenali viac ako 800, čo je štyrikrát viac ako predvlani. Za drvivou väčšinou z nich údajne stoja prívrženci krajnej pravice.

12 debata chyba
Viac na túto tému: #Nemecko #útoky #utečenci #migranti #Sasko