Pokus o vyriešenie macedónskej krízy zlyhal, opozícia nechce prísť

Pokus dostať k rokovaciemu stolu hlavné macedónske politické strany zlyhal, informoval hovorca Európskej komisie. Piatkové rokovania spolu s eurokomisárom pre rozšírenie Johannesom Hahnom a tromi europoslancami sa malo konať vo Viedni a cieľom bolo vyriešiť dlhotrvajúcu politickú krízu v balkánskej krajine. Zástupcovia hlavnej opozičnej strany však odmietli prísť. Podľa nemenovaného únijného činiteľa Brusel uvažuje o sankciách voči macedónskym politikom blokujúcim riešenie situácie.

21.04.2016 22:01
debata (9)

Kríza v Macedónsku sa minulý týždeň prehĺbila po tom, čo prezident Ďorge Ivanov omilostil 56 osôb podozrivých z účasti na ilegálnych odpočúvaniach a zo sprenevery veľkej sumy štátnych peňazí. Medzi amnestovanými je aj expremiér Nikola Gruevski, ktorého opozícia označuje za hlavnú postavu škandálu.

„Sme mimoriadne znepokojení krátkozrakosťou súčasnej vlády. EÚ je pripravená zvážiť sankcie voči politikom blokujúcim vyriešenie tejto krízy. Macedónsko smeruje k medzinárodnej izolácii,“ citovala agentúra Reuters vyjadrenie bruselského predstaviteľa, ktorý nechcel byť menovaný. Sankcie by podľa neho mohli zahŕňať zákaz cestovania a zmrazenie majetku. Činiteľ tiež dodal, že Ivanov musí amnestiu anulovať.

Škandál v Macedónsku vypukol po tom, čo vlani opozícia zverejnila sériu odposluchov, ktoré svedčia o volebných podvodoch organizovaných z najvyšších vládnych kruhov. Vládni konzervatívci údajne nechali odpočúvať asi 20-tisíc ľudí vrátane policajtov, sudcov, novinárov i zahraničných diplomatov.

Do Viedne boli pripravení odísť zástupcovia niekoľkých macedónskych strán, opoziční sociálni demokrati však uviedli, že prídu len v prípade, že Ivanov udelenie milostí anuluje. Ako uviedol hovorca strany, požadujú tiež, aby voľby naplánované na 5. júna boli odložené do tej doby, než sa v krajine bude môcť konať skutočne slobodné a spravodlivé hlasovanie.

Macedónsko je od roku 2005 kandidátskou krajinou EÚ, ale vstupné rozhovory s ňou ešte Brusel nezačal.

9 debata chyba
Viac na túto tému: #mierové rokovania #Macedónsko